Данните от последните 24 часа са доста тревожни - изследвани са проби от 8 области, които показват близо 100% разпространение на британския вариант в тези райони. Това обяви доц. Иван Иванов - директор на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести в сутрешния блок на БНТ.

"Единствено в Стара Загора разпространението е по-слабо", уточни той и допълни, че другите варианти у нас са европейски мутации, които циркулират още от миналата година.

Британският щам на COVID-19 засягал равномерно всички възрасти

Британският щам на COVID-19 засягал равномерно всички възрасти

Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова

От Националния център за заразни и паразитни болести отблизо следят за появата на мутации, характерни за африкански, френски, нигерийски, бразилски и други варианти, които са проблем. Засега в България не са доказани такива мутации, подчерта доц. Иванов. Според него ясно се очертава тенденцията за по-бързо разпространение на вируса в неговия британски вариант.

Иванов не смята за верни твърденията, че колкото повече напредва процесът по имунизация, толкова по-бързо COVID-19 ще мутира.

"Тези варианти са доказани преди употребата на ваксините, просто сега те се разпространяват по-мащабно. Така че не бих казал, че има връзка между двете. Това най-добре се вижда във Великобритания, защото там британският вариант се беше разпространил още октомври-ноември, когато ваксинацията не беше започнала", отбеляза доц. Иванов.

Той беше категоричен, че "макар и с по-слаба ефективност срещу африканските и бразилските варианти, всички ваксини покриват всички варианти в момента".

По света има 4000 мутации на COVID-19

По света има 4000 мутации на COVID-19

Експертите обръщат внимание на мутациите от Великобритания, Бразилия и ЮАР