Въпрос на време е у нас да влязат всички варианти на коронавируса. За това предупреди ръководителят на отдел "Вирусология" от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите й от всички циркулиращи варианти нигерийският вариант на инфекцията е най-притеснителен и най-опасен. "Ако за да се неутрализира даден вирус, трябват 10 частици антитела, то за нигерийската мутация на коронавирус, ще трябват 70-80 частици антитела. Ако хората ги нямат в това количество, вирусът ще има възможност да се разпространява в организма на хората и да разболява", обясни Николаева.

Тя допълни, че колкото повече позволяваме на вируса да циркулира свободно, ние увеличаваме неговите мутации. Вирусът има два варианта да оживее - да стане по-заразен или да избягва защитите, които ние му поставяме. Нигерийският вариант е успял да сготви такъв тип мутация, като обедини и по-голямата заразност, и да избяга от защитите, подчерта Николаева.

Британският щам на COVID-19 се е настанил в 15 области в страната

Британският щам на COVID-19 се е настанил в 15 области в страната

Южноафриканският, бразилският и нигерийският вариант все още не са потвърдени у нас

Тя отбеляза, че са необходими изследвания, за да се види дали ваксините ще произведат достатъчно антитела срещу новите мутации на инфекцията.

Доц. Николаева обясни, че всеки има глава на раменете си, за да прецени дали ходенето на ресторант му е жизнено необходимо. Британският вариант наистина се наложи, предупреди доц. Николаева и допълни, че близо 75% от пробите, които се правят, са от британския щам на инфекцията.

"Вероятност от заразяване винаги има. Хората си представят, че като си направят ваксината, преболедуват вируса и като спазват мерките, това е като някакъв скафандър около тях, който ги пази. Да, той пази ги в 90-95% от случаите, но винаги има възможност вирусът да пробие защитата", категорична бе тя. Всеки, който е преболедувал или е ваксиниран, може за кратък период от време да бъде наплют от болен и вирусите да бъдат по него, по лигавиците му, посочи доц. Николаева.

Тя даде пример, че когато започне грипният сезон има доста вируси и накрая един взима връх и става доминантен. "Коронавирусът взе връх, той е прекрасно адаптиран към нас и почти всеки човек е чувствителен към него. Коронавирусът се чувства екстра сред нас", отсече доц. Николаева.

Доц. Любомира Гломб: В страната няма нито един случай на грип

Доц. Любомира Гломб: В страната няма нито един случай на грип

Намаляват случаите в Израел и в Шотландия

И проф. Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ, предупреди за навлизането на новите варианти на коронавируса у нас. Това е неизбежно, по думите й. В студиото на БиТиВи тя посочи, че засега няма данни за това, но теоретично може да се очаква.

На въпрос дали в момента се намираме в нов пик, тя уклончиво заяви, че много се надява на това, макар че данните показват плавно покачване и задържане на едно ниво на броя на случаите. Дали сме в платото обаче и дали ще започне спад на случаите, Христова не се ангажира с прогноза.

Настоящият британски вариант е най-добрият възможен, обясни Христова и посочи че вариантите от ЮАР и от Нигерия са по-тежки. Освен силно заразни, заболяването се изкарва по-тежко и от млади хора. Освен това е категорично доказано вече, че повторно заразяване има. Това е сравнително рядко, но е възможно, обясни Ива Христова.

Спешните медици искат затягане на мерките

Спешните медици искат затягане на мерките

Десислава Кателиева: Вече участвахме в този филм веднъж