Вече не е ключовото това да затваряш, проверяваш, глобяваш. Ключовото е в съзнанието на хората. Така главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни в студиото на БНТ противоречието да се спира плановия прием в болниците, а заведенията да работят. Припомняме, ресторантите отвориха на 1 март на фона на увеличение на случаите, а само пет дни след това болниците отчетоха сериозен натиск и започнаха по региони да преустановяват плановия прием. Също така здравните заведения отново увеличават капацитета си за прием на пациенти с коронавирус.

Няма никаква логика, според Кунчев, да се пречи на нормалния живот на хората в Търговище, където заболеваемостта е 42 на 100 000. "То и там ще се вдигне, неминуемо е", призна обаче Кунчев и обясни, че разпространението се дължи на британския щам. Затова сега се разчита и на съвестта на хората: "Ако хората действат разумно."

В момента целта е да се осигури ресурс на болниците и те да са готови да дадат лечение на всеки един гражданин. Кунчев заяви и че се ядосва на обвинения и въпроси за върнати болни - няма нито един пациент, който да не е получил спешната помощ, от която се нуждае, по думите на инспектора.

Нов скок - 3004 заразени с COVID-19 само за ден

Нов скок - 3004 заразени с COVID-19 само за ден

Положителните проби отново са около 18% - 17.8%

Има промяна в клиничната картина на вируса - по-лесното разпространение, засяга широко и младите хора, както и започва като обикновен грип - хрема, болки в гърлото, отпадналост.

Той е убеден, че след два месеца в пунктовете ще има всякакви ваксини и "ще трябва да убеждаваме хората да се ваксинират". Направена е организация, осигурени са договори, има база да се правят по 50-60 хиляди ваксинации на ден, стига да ги има ваксините.

Според Ангел Кунчев обаче докато не се осигури ваксина за всички желаещи, не трябва да се въвеждат ограничения.

анкета

Трябва ли да има привилегии за ваксинираните?

Виж резултати

Да, защото те са вече защитени 13.8%

Да, защото така може да се стимулира масовата имунизация 18.3%

Не, защото все още няма яснота дали могат да заразяват 19.5%

Не, защото ваксинирането е доброволно 46.0%

Не мога да преценя 2.4%

COVID-19 тази година изтика грипа от терена на заболяванията. Ангел Кунчев обясни, че това обаче е нормална тенденция - вирусите имат интерференция, тръгват в началото на сезона няколко щама, един от тях набира скорост и изтиква всички останали, като остава основният причинител на сезонната епидемия.

"COVID вируса е толкова активен и толкова бързо се разпространява, че той не остави терен за никой друг вирус. Ние очаквахме такъв ефект, но не очаквахме да е толкова опустошителен, така че да не можем един щам да хванем в страната", обясни Ангел Кунчев.

Неговите очаквания в дългосрочен план са такива и за самия коронавирус. Много е вероятно той да стане като сезонните грипове и да продължи да циркулира сред световното население. Добрата новина е, че вече има матрица на ваксината и тя може да се усъвършенства бързо спрямо новите варианти.

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

Нарастването се дължи на британския щам, но идва южноафриканският, след него бразилският, а и нигерийският

Но при преболедуване и ваксинация показателите на коронавируса вече ще са съвсем различни - най-малкото вирусът ще бъде каран по-леко. Затова и са толкова важни ваксините. Кунчев подчерта, че между 90 и 100% ефективност на ваксина е изключително добър показател и в това няма никакво съмнение.

По думите му дори ваксината да не предпази от разболяване, тя ще предпази от тежко протичане на вируса и смърт. Прогнозата на Кунчев е, че пандемията ще свърши някъде в началото на 2022 година, каквато прогноза даде и Световната здравна организация. В краткосрочен план главният здравен инспектор заяви, че след тази вълна се надява пролетта и лятото да има по-дълъг светъл период.

Ангел Кунчев направи равносметка за изминалата една година от появата на коронавируса в България. "Тази една година беше равностойна на 10-15 и като натоварване, и като проблеми. Периодът е много малък. Така или иначе сблъсък между микроорганизъм и макроорганизми в историята е имало дълго време", допълни още той.

СЗО предупреди за ново настъпление на COVID-19 в Централна и Източна Европа

СЗО предупреди за ново настъпление на COVID-19 в Централна и Източна Европа

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи в Европа след 6 седмици на понижение