Лекари, работещи в Спешната медицинска помощ, искат затягане на мерките срещу COVID-19. Медиците се притесняват, че броят на заразените се увеличава и че натискът върху болниците ще стане сериозен.

"Вече участвахме в този филм веднъж. През ноември ситуацията беше същата. Имаше по 3 000 заразени на ден, болниците тогава започнаха да се пълнят. Ситуацията ни е позната, но в същото време сега има разхлабване на мерките. Голяма част от хората не спазват и настоящите мерки", коментира пред Нова телевизия Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

150 починали от COVID-19 за ден у нас, 2995 новозаразени

150 починали от COVID-19 за ден у нас, 2995 новозаразени

18% от взетите проби са положителни

По думите й ситуацията е изключително динамична. Ако в една болница допреди час е имало свободни легла, то само след час ситуацията е друга. Нормално е да има такива моменти, в които се обикаля с пациенти и се търсят легла. Така е в цял свят, просто леглата се пълнят много бързо, каза още тя.

Кателиева посочи, че става трудно и да се хоспитализират пациенти, които не са с коронавирус. Тя не разбира защо някои хора продължават да твърдят, че в ресторантите не може човек да се зарази. "За съжаление, това е едно от местата, които трябва да бъдат ограничени." Мерки според нея трябва да има и за фитнесите, и моловете. При положение, че английският щам е толкова опасен, смятам че тези мерки трябва да се вземат, независимо, че това не е добре от икономическа гледна точка, категорична бе Кателиева.

Нови мерки обсъжда НОЩ, търси унифициран подход

Нови мерки обсъжда НОЩ, търси унифициран подход

8 области са с заболеваемост от над 300 на 100 000 души

70% от пробите в национален мащаб са от британския щамОсем области са с заболеваемост от над 300 на 100 000 души, сред тях са Кюстендил, Бургас, Шумен и София - град. 14-дневната заболеваемост все още не е минала бариерата от 300 на 100 000 души, на 7-дневната заболеваемост е преминала тази граница.

Заведенията са отворени със заповед на здравния министър от 1 март, като условието да работят е 50% запълняемост от капацитета, до 6 души на маса и вечерен час до 23 часа. Нощните заведения - дискотеки и барове - продължават да са затворени до 1 април.

Вчера на среща между НОЩ, здравния министър и директорите на регионалните здравни инспекции се обсъждаха нови мерки по региони, но без да се стигне до консенсус.

Отпаднаха задължителните маски на открито в Кюстендил

Отпаднаха задължителните маски на открито в Кюстендил

Мярката не е дала очаквания ефект