70% от пробите в национален мащаб са от британския щам. Обсъждат се нови мерки, като разговорите на Националния оперативен щаб с директорите на регионалинте здравни инспектори продължиха повече от 3 часа.

Осем области са с заболеваемост от над 300 на 100 000 души, сред тях са Кюстендил, Бургас, Шумен и София - град и др., където по традиция има и най-много заболели.

14-дневната заболеваемост все още не е минала бариерата от 300 на 100 000 души, на 7-дневната заболеваемост е преминала тази граница.

Британският щам на COVID-19 се е настанил в 15 области в страната

Британският щам на COVID-19 се е настанил в 15 области в страната

Южноафриканският, бразилският и нигерийският вариант все още не са потвърдени у нас

Обсъждахме национален или локален да бъде подходът, заяви здравният министър Костадин Ангелов в отговор на въпрос. Той обясни, че още не е постигнато съгласие по унифициране на този подход, тъй като различните директори от различните области са предлагали различни неща. Сред тях е носенето на маски на открито, ограничаване на работата на заведенията с вечерен час и моловете, фитнесите, а преминаване на учениците на електронно обучение. Мерките са разнопосочни в различните области.

Обсъждано е и налагане на карантина на български граждани, влизащи в страната от високо рискови области.

497 новозаразени и 385 излекувани от коронавирус

497 новозаразени и 385 излекувани от коронавирус

21 починали и 1513 поставени дози ваксина

Ангелов обаче подчерта, че окончателно решение не е взетоКъм настоящия момент заповеди на национално ниво няма.

Търси се добавена стойност към контрола на епидемията, подчерта Костадин Ангелов и призова хората да бъдат спокойни. Целта е максимално дълго време епидемията да се държи под контрол и да се увеличи ваксинирането. "Ситуацията изглежда под контрол, но трябва да остане максимално дълго време."

Той увери и че изборите ще бъдат проведени и не иска да се спекулира с темата - "Изборите ще бъдат проведени в безопасна среда", отсече Ангелов.

Той призова и хората да избягнат събирания на открито и закрито, да носят маски и да спазват дистанция. Здравната система засега може да издържи, болниците са подготвени, увери още Ангелов.

Година след началото Кантарджиев очаква COVID-19 да стане сезонен и ендемичен

Година след началото Кантарджиев очаква COVID-19 да стане сезонен и ендемичен

Няма смисъл да се налагат най-строгите мерки, които се заобикалят