Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев е на мнение, че има вероятност коронавирусът да придобие сезонен характер края на есента и началото на зимата, както и да придобие ендемичен характер.

В сутрешния блок на БНТ проф. Кантарджиев каза, че епидемията винаги е ограничена по време, докато ендемията е проява за заболяването при отделни групи от хора, които са ограничен, малък брой, но продължава много дълго време, поясни професорът. "Мисля, че коронавирусът ще придобие ендемичен характер, ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има този масов характер на епидемия и пандемия", посочи той.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.7%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%

Проф. Кантарджиев обясни, че ако в следващите години настъпят такива мутации и сегашният имунен отговор на ваксините няма да действа или трябва да бъде засилен, тогава може да се наложи да се ваксинираме като за грип, както в последните 30 години.

Той очаква топлото време да спомогне за намаляването на разпространението на инфекцията, тогава мутациите няма да се задържат в обществото.

За спирането на плановия прием и операции в болниците, проф. Кантарджиев посочи, че решението не се прилага на национално ниво. Освен това в рамките на спешност и при най-малка заплаха лекарите ще правят операции, увери Тодор Кантарджиев.

В София тревожно: Заети са 65% от интензивните легла и 55% за тежки случаи

В София тревожно: Заети са 65% от интензивните легла и 55% за тежки случаи

Относно масовата ваксинация - всичко зависи от доставките на производителите

По думите му натрупаната умора в контролните органи и в хората, не е най-добрият съветник. Няма смисъл да се налагат най-строгите мерки, които се заобикалят и да не се спазват, затова политиката на щаба е да убеждават хората да не се събират на едно място, затова и наблягат на личната отговорност, допълни проф. Кантарджиев. 85% от хората имат лична отговорност, но другите 10-15% проявяват неразбиране, а 5% и действат напук.

Проф. Кантарджиев се спомни началото на епидемията у нас - преди една година на 8 март Националния център по заразни и паразитни болести доказа първите случаи на коронавирус в Габрово и Плевен. Това били безсънни нощи за колектива на лабораторията и голямо натоварване на болниците, имало само две работещи лаборатории и резерв за няколко хиляди проби ПСР. Сега вече има над 150 лаборатории, има и бързите антигенни тестове.

Ангелов: Записалите се за ваксина са 60 000 души

Ангелов: Записалите се за ваксина са 60 000 души

Kритични точки в страната в момента няма

Преди една година болниците не били подготвени, нямало защитни маски, облекла и колегите били притеснени, а лекарите са работили въоръжени единствено и само с желанието на се помогне на хората, обобщи изминалата една година с коронавирус проф. Кантарджиев. "Това, което отчитам като грешка е, че допуснаха у много хора да се зароди недоверие", заяви Кантарджиев. Въпреки това като лична равносметка той увери, че винаги е бил честен с хората и е казвал нещата такива, каквито са. "Манипулацията е, когато скриваш. Пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските гражданите", подчерта той. Той бе категоричен, че пари за промоция на ваксини не е взимал.

Засега мутациите се наблюдават много внимателно и в пробите се търси поява на нова мутация, известна на медицината. В България не се засича нито бразилската, нито южноафриканската мутация, нито нигерийската. Има я само британската мутация, изтъкна проф. Кантарджиев. Над 85% от циркулиращите вируси са британски, а другите мутации се чакат с готовност. С изключение на нигерийската мутация, всички други мутации се покриват с ваксините, увери проф. Кантарджиев.

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

Нарастването се дължи на британския щам, но идва южноафриканският, след него бразилският, а и нигерийският

"Ако стане такава мутация, която недостатъчно добре се покрива от досега приложените ваксини, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Засега такава мутация няма и няма нужда от нова ваксина", изтъкна проф. Кантарджиев.