В страната няма нито един случай на грип, заяви пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Такива проби не са дошли в лабораторията. Всички проби се изследват и за грип. До 5 март няма регистриран случай на регистриран грипен вирус. Откакто аз съм вирусолог това не е било, каза доц. Гломб. По думите й преди години не се е изследвало така.

Не се притеснявам толкова много от мутациите на коронавируса. Ваксините от новото поколение са достатъчно иновативни да се реагира бързо на ситуацията. Няма доказан изолиран вариант, който да е резистентен на ваксината, обясни доц. Гломб.

Запитана защо в Африка има по-малко случаи, тя каза, че там климатът е такъв, че хората живеят в по-големи разстояния. За изчезване на коронавирус е трудно да говорим. Израел, Шотландия - има значително намаляване на случаите на Ковид-19, особено на смъртните случаи.

2198 нови случая на коронавирус, оздравели са 1638 души

2198 нови случая на коронавирус, оздравели са 1638 души

През изминалите 24 часа са поставени 20 376 дози ваксина

В лабораторията са изпитвали лекарство, което се прилага при симптоматично лечение и облекчава кашлица, хрема. То се прилага без антибиотици, защото това е вирус.

Изследвани са 1600 пациенти от различни възрастови групи. Обработени са резултатите.

Запитана дали това лекарство действа срещу коронавируса, тя обясни, че вирусът още е бил влязъл в страната. Нямахме данни, обясни доц. Гломб.

Препаратът е широкоспектърен. Той действа към различни съставки. В леките форми на COVID-инфекцията той помага. Колкото по-рано се вземат противовирусни препарати, толкова по-добре. Започва се с ударна доза, която намалява с течение на времето.

От понеделник спират плановите операции в София и всички градове в червената зона
Обновена

От понеделник спират плановите операции в София и всички градове в червената зона

Проф. Борис Богов заяви, че има достатъчно медици сега