Спира се плановият прием за всички болници в червените зони в страната. София град и София окръг попадат в тази зона с близо 300 000 заболели на 100 000 души. Единствената умисъл на спирането на плановите операции е да се освободят достатъчно легла за ковид лечение. Това заяви пред БНТ проф. Борис Богов - директор на Александровска болница.

"Пирогов" спира плановите операции и прием.

По думите му на седмична база с по 2-2,5% се увеличава броят на новопостъпилите. Сега 103 пациенти са в ковид бокса, 10 са интензивни, останалите са средно тежки.

Има достатъчно медици сега, увери той и призова хората да спазват мерките.

Спирането на плановите операции е защита на болниците, увери проф. Борис Богов.

По думите му натискът на ресторантьорите и собственици на магазини в молове е бил голям и затова са отворени. У нас все още процентът на заболеваемост и смъртност е по-нисък от този в останалите страни, увери проф. Богов. Естественото развитие на вирусите, сред които са и мутациите, е една от причините за по-ниската заболеваемост.

Отварянето на ресторантите и посещенията им е лична отговорност, каза медикът.

Той посочи и някои слабости в електронния регистър за ваксинацията. Тази електронна система блокира. В България влизат ваксини, като всеки един внос е с дефицит повече от 20-30%. Има договори, които не се спазват. Опасявам се, много хора ще бъдат записани, а дали ще се случи ваксинация, ще видим.

Проблем е и изборът на ваксина. Ако се обясни правилно, разлики във ваксините няма много. По-различна е ваксината на Астра Зенека, първите бяха Модерна и Пфайзер. Всяка седмица идват около 20 000 ваксини "Пфайзер". Това предполага, че няма да има недостиг и хората, които желаят, биха могли да се ваксинират.

Другата слабост на електронната система за ваксиниране е определените 10 мин. за ваксинация, което не е достатъчно. Човекът трябва да бъде разпитан, оценен правилно. Времето е малко, обясни проф. Богов.

Личните лекари искат ваксини

Личните лекари искат ваксини

Препаратите се раздавали предимно на ваксинационните центрове

В електронния регистър не са включени ваксинациите при личните лекари. Ако джипитата се включат правилно, няма да се случи този проблем.

Ако има ограничен брой от дадена ваксина, няма как да стане (по-големия брой ваксинация). Зелените коридори бяха създадени, за да не се изхвърля ваксина.

Междувременно зрител сигнализира че не може да се отпише от системата за ваксинация, ако междувременно е успял да се ваксинира по линия на зеления коридор.

Доц. Любомира Гломб: В страната няма нито един случай на грип

Доц. Любомира Гломб: В страната няма нито един случай на грип

Намаляват случаите в Израел и в Шотландия

На нас много ни се ще всичко това да приключи, но никой не може да отговори на въпроса кога всичко това ще приключи, обясни директорът на Александровска болница.

За пациентите с различни заболявания той обясни, че нито един не е връщан, няма и да бъде връщан и по време на спиране на плановите операции. Ако имат здравословен проблем, (който не е ковид), пациентите да потърсят лекарска помощ, посъветва проф. Богов.

Ваксинирането е доброволен акт. Не може да бъде задължителен. Ваксинираните го правят за лично здраве. Това не означава, че ваксинираният няма да се разболее и не означава, че не може да е разпространител. За това ваксинираният трябва да продължи да носи маска. Много от хората не разбират ефекта на ваксинацията. И ваксинираният човек също трябва да пази околните, той може да е преносител. Хората трябва да са отговорни, защото после идва болницата, обясни проф. Богов.

Без евросредства България не би могла да се справи. Парите бяха разпределени справедливо, смята проф. Богов. По думите му системата е финансирана достатъчно.

Дори с антитела и имунитет преболедувалите са уязвими към новите щамове на COVID-19

Дори с антитела и имунитет преболедувалите са уязвими към новите щамове на COVID-19

Шансът за колективен имунитет бил чрез ваксинация, а не чрез естествено преболедуване

Директорът на Александровска болница обяви, че записаните за постковидната програма чакат ред до месец юли. Този списък не означава, че всички, преболедували коронавирус да дойдат в Александровска, идеята бе всички болници да направят тази програма - да се видят последствията на преболедувалите COVID-19.

Той призна, че има недостиг на инфекционисти. Най-голям процент недостиг на медици е тези, които искат да специализират инфекциозни и детски болести. Това е дългосрочна програма, която няма да се реши за 1-2 г., нужен е достатъчно дълъг период от време, допълни проф. Богов.

анкета

Трябва ли да има привилегии за ваксинираните?

Виж резултати

Да, защото те са вече защитени 13.8%

Да, защото така може да се стимулира масовата имунизация 18.3%

Не, защото все още няма яснота дали могат да заразяват 19.5%

Не, защото ваксинирането е доброволно 46.0%

Не мога да преценя 2.4%