Навлизането на новите варианти на коронавируса може да доведе до по-сериозно разпространение на заразата и преболедувалите ще бъдат силно възприемчиви. За това предупреди пред Bulgaria ON AIR специалистът по клинична имунология в УБ "Лозенец" и асистент към Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Цветелина Великова.

Тя обясни, че известен процент от населението е преболедувало основния вариант, но шансът вирусът да мутира, е голям, затова се прави секвениране.

Дори с антитела и клетъчен имунитет преболедувалите са изключително уязвими за новите щамове, категорична бе Великова. По нейни думи южноафриканският вариант може да зарази до 90% от вече преболедувалите.

Тя посочи, че ваксините все още показват предпазване срещу новите щамове и дори и да са с намалено действие, те все пак действат.

Личните лекари искат медицинска информация за ваксините

Личните лекари искат медицинска информация за ваксините

Те нямат информация за особените групи хора

Великова поясни, че в момента компаниите правят 2 неща - тестват серуми на пациенти с новите щамове и леко модифицират ваксината, за да може новите варианти да бъдат по-рано достъпни.

Тя посочи, че всички ваксини са подходящи за определена възраст, те са тествани на големи групи лица - включително над 55 и над 65 години, и няма значение дали са РНК ваксини или с вирусен вектор. Официалната информация е, че няма противопоказания, а хроничноболните са основен таргет на ваксинация.

Великова допълни, че ваксината, базирана на вирусен вектор, има нужда от по-дълъг период, за да се постави втората доза. Това обаче не означавало, че е по-малко ефективна.

Според нея шансът за колективен имунитет е чрез ваксинация, а не чрез естествено преболедуване, защото то води до усложнения и нови мутации.

По нейни думи вирусът изключително много потиска имунната система.

Ръстът на заболеваемост от COVID-19 у нас - най-голям при децата

Ръстът на заболеваемост от COVID-19 у нас - най-голям при децата

Обществото "тика системата към ново затваряне", предупреждава математик