Два детски живота спасиха медиците от „Пирогов” по време на Коледните празници. Доцент доктор Христо Шивачев, завеждащ отделение по детска гръдна хирургия се похвали с това, че две деца в навечерието на Бъдни вечер и по Коледа са спасени. Едното дете е в реанимация, а другото е приведено в детската хирургия.

Първото дете е постъпило в „Пирогов” след пътнотранспортно произшествие на 24 декември край Гоце Делчев. Детето е на 5 години и е с тежка травма. То е стабилизирано.

Другият спасен живот е на новородено на 3 дни. То е недоносено и тежко едва 1500 грама. Майката е имала тежка и проблемна бременност. Детето се родило със събиране на течност в гръдния кош, която е изчистена с безкръвна операция.

По думите на доктор Шивачев, за първи път в България се прави подобна минимална инвазивна операция на толкова малък пациент. Бебето е стабилно и захранено и лекарите се надяват скоро да го върнат на майката.

1400 души са минали през „Пирогов” от полунощ на 24 декември до тази сутрин. 200 от тях са  хоспитализирани. От тези 1400 пациенти 290 са деца до 18 години. Най-натоварени  са били медиците от травматологиите. През Хирургия са преминали пациенти с хронични страдания, които по празниците забравили за лекарства и диетите и усложнили заболяванията си на жлъчка, панкреас, язва.

През Токсикологията са преминали доста тежки пациенти. Спасен е животът на 48-годишна жена, която по празниците решила да почисти белина с почистващ препарат. В резултат се отделил хлор. Жената го вдишала и е докарана в тежко състояние. В тежко състояние е и 73-годишна жена, постъпила в болницата след пожар. Тя вдишала пушечни газове. Жената е в тежко състояние  и продължава борбата за живота й.

В Неврохирургия са минали  над 130 пациенти, предимно хора с наранявания след битови скандали и сбивания. Няма сериозно пострадали от тях.