От Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести" (НАПББ) алармират, че по данни на Европейската комисия по здравеопазване 10-15% в България са болните от Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в края на 2017 г. са лекувани само 75 000 души, което означава, че много хора имат заболяването, но то не е доказано.

Председателят на Сдружението д-р София Ангелова заяви за news.bg, че Хроничната обструктивна белодробна болест или болестта на пушачите е едно хронично възпалително заболяване, което се отключва от съставките на тютюневия дим. От него се намалява количеството кислород на хората, които страдат от болестта. 

Заболяването е свързано с храчки, кашлица, задух и хриптене в гърдите. По думите на д-р Ангелова всички видове цигари, независимо какви са, ще доведат до Хронична обструктивна белодробна болест. Тя изтъкна още, че от проведените научни изследвания се установява още, че 84% от никотина в конвенционалната цигара се съдържа в устройството IQOS и щом има никотин, ще има и зависимост.

"Колкото по-рано се започне пушенето, толкова по-рано се развива и зависимост", алармира председателят на Сдруженито и призовава хората да диагностицират заболяването си във всеки пулмологичен кабинет, за да се подобри тяхното здраве.

От НАПББ, съвместно с Министерство на здравеопазването и Столична община организират и кампания, която стартира на 31 май, в деня на Световния ден без тютюнев дим, който протича под мотото "Тютюнопушене и бял дроб".

За прегледите се записват пушачи, пасивни пушачи и пушачи на бездимни цигари, които са с рисков профил за развитие на белодробните болести.

Д-р София Ангелова призовава пушачите на бездимни и елеткронни цигари да си изследват белодробното здраве, за да може в края на кампанията да се даде отговор влияят ли цигарите върху здравето на хората.

От Сдружението припомнят, че през 2018 г. 437 души са се възползвали кампанията, а при 138 от тях се е установило, че страдат от ХОББ.