1500 лева на месец за лекарите в спешните приемни отделения, а за медицинските сестри 900 лева.

Това обеща здравният министър Петър Москов като гарантирано от държавата.

Договорът за допълнителното заплащане е подписан днес и влиза в сила със задна дата от 1 януари тази година

Става дума за държавна гаранция извън договорите, които ръководствата на отделните болници ще сключат с работещите в спешните приемни отделения. 

Лекарствата за лежащо болните не с пръстов отпечатък, а с електронна карта

Лекарствата за лежащо болните не с пръстов отпечатък, а с електронна карта

Болният ще упълномощи кръг от лица

Според министъра това е част от комплексната политика в сферата на здравеопазването на мнозинството и на правителството. 

Министър Москов повтори, че стратегическа цел на Министерството на здравеопазването е статутът на болниците като търговски дружества да бъде премахнат и лекарите да бъдат отделени от търговците.

„За лекарите трябва да има добро възнаграждение и достойни условия за работа, а за търговците да се грижи невидимата ръка на пазара,” отбеляза той.

По думите му все още няма публичен план как може да бъде реализирана идеята, тъй като на дневен ред е решаването на проблема с натрупаните дългове на лечебните заведения, които възлизат на стотици милиони левове. 

Във Велико Търново министърът присъства на откриването на ремонтираните акушеро-гинекологично и неонатологично отделение към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", на стойност близо 500 хиляди лева, осигурени от Министерството на здравеопазването