18-годишните се включват много активно в кампаниите по кръводаряване. Това каза за News.bg проф. Фани Мартинова, директор на Национален център по трансфузионна хематология (НЦТХ), който днес ще връчи отличия на десетки постоянни кръводарители от цялата страна. Поводът е Световния ден на кръводаряването - 14-ти юни.

Проф. Мартинова посочи, че кръводарителите у нас са недостатъчно и се изпитва нужда от кръв за преливан на пациентите.

През 2017 г. кръводарителите са били 21 на 1000 души население, а европейската норма е между 25 и 35 на 1000", каза още проф. Мартинова.

НЦТХ организира различни кампании и инициативи по кръводаряване. "Тази година започнахме много усилено с кампании, с организиране на подвижни екипи в различни институции. Също така в училищата, тъй като от 18 до 65 години е възрастта за кръводаряване. Работата ни в училищата е много интензивна. 18-годишните се включват много активно в кампаниите и това е радостното", отчете проф. Мартинова.

С кампаниите професионалистите по здравни грижи се надяват да спомагат и за възпитаването на младите, така че да бъдат съпричастни и да даряват безвъзмездно и то редовно - по няколко пъти в годината. "Целта е да се набере все пак един потенциал в страната, за да може нуждите от кръв да бъдат удовлетворени, без да имаме нужда от помощ", допълни проф. Мартинова.

По традиция в Световния ден на кръводаряването 14-ти юни благодарност се отправя към кръводарителите, особено на редовните такива.

На официална церемония кръводарители от цялата страна ще бъдат отличени по време на 58-та национална конференция по трансфузионна хематология.

Кръводарителите са на различна възраст, не само отделни хора, но и цели колективи - училища, студенти. "Има нужда поне веднъж в годината да проявим внимание към тях", отбеляза проф. Мартинова.

Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя е "Помисли за другите, дари кръв и сподели".

Марин Пенчев, един от отличените, дарява кръв от 2008 г на всеки два-три месеца. Водещо при него е желанието да дарява на хората.