20-годишна жена от сливенското село Сотиря роди третото си дете у дома. Тя е отведена в болницата в областния център от социален работник на УНИЦЕФ. Родилката е от ромски произход и живее в село Сотиря, съобщи Дарик. Жената е постъпила с бебето си в болничното заведение на 4 януари.

По данни на майката бебето се е родило преди дни, в края на миналата година, без да е ясна точната дата. По време на раждането тя е била сама в дома си и не е съобщила на никого. Към момента няма подадено съобщение за раждането на бебето.

Началникът на Отделението по неонатология д-р Таня Праматарова съобщи, че новороденото не е регистрирано и няма акт за раждане.

"Търсим начин да решим проблема как да бъде издадено съобщение за раждането на детето, но към този момент не срещаме съдействие от службите. От здравната служба в Сотиря и кметството разбрах, че там са наясно за раждането, но не се чувстват отговорни да издадат това съобщение и отказват. Това ме впечатли неприятно и съм огорчена. Бебето е в увредено състояние, имаме данни за инфекция, лекуваме го. До момента то е бебе фантом, недобре гледано, родено в нестерилна обстановка и без необходимите имунизации", каза д-р Праматарова.

Бебето трябва да бъде регистрирано до седем дни след раждането, а вече са минали повече. Единственото, което лекарите разбрали от майката, е, че е нарекла момченцето си Божидар. От болницата изпращат писма до институциите с молба са съдействие.