25 нови случая за последното денонощие са установени с коронавирус у нас. Така заразените у нас става 379. Една нова област се добавя на картата на заразата у нас - Силистра.

113 души от заразените се намират в болница, като от тях 13 са интубирани.

Заразеният медицински персонал е 18 души. За последното денонощие три от установените лица са се върнали от чужбина.

За последното денонощие няма починали.

57% от заразените са мъже и 43% жени, средна възраст на заболелите е 46, а средната вързаст на смъртните случаи е 66.

Венцислав Мутафчийски коментира и последната заповед на министър Кирил Ананиев за задължителното носене на маски на обществени места. Има гратисен период за снабдяване на гражданите с маски, заради липсата им по аптеките. България черпи опит от най-добрите практики - Китай, Южна Корея, Израел и Австрия. Мутафчийски заяви, че от вчера именно в Австрия и Израел маските вече са задължителни.

На въпрос не противоречи ли заповедта за задължителното носене на маски на други разпоредби, Венцислав Мутафчийски заяви: Разпространението на коронавирус противоречи на всички усещания за живота.

Шефът на Оперативният щаб подчерта, че от предприетите мерки страдат всички, включително и членовете на щаба и техните семейства, но всички мерки, които се предприемат са стъпки към отлагане на най-тежките мерки. Венцислав Мутафчийски подчерта, че не трябва да се измества фокуса на общественото внимание върху вторични неща - маските, разходките на кучета и внучета и подобни. 

Много е трудно решаването на криза с ограничен ресурс, подчерта Мутафчийски. Ние имаме отговорности пред всички вас и вашите родители. Той подчерта, че постепенно всички страни изоставят тезите си за стаден имунитет. "Ако му се отпусне края, ще загинат много хора, без да имат и шанс за медицински помощ." Фокусът на вниманието не трябва да се измества - трябва да се ограничи заразата, за да издържи системата и да може всеки един да получи качествена медицинска помощ.

На въпрос как се лекуват пациентите в болница, Венцислав Мутафчийски посочи, че у нас се спазват всички утвърдени протоколи и пациентите минават през лечение с хлорикин и хидроксихлорикин. Двете лекарства не могат да бъдат разпространявани по аптечната мрежа и се доставят само по Наредба 10. Останалото лечение е по антибиотична терапия. ВМА разполага с 33 000 опаковки хинин, дарение, предстои у нас да започне и производство на хлорикин.

Тази вечер в Банско пада строгата карантина и градът ще мине под общ режим, каквато е нашата страна. Вчера са взети 50 проби от граждани на Банско и се очакват резултатите днес или утре сутрин.