Около 4 на 100 души от населението на България са се срещнали с коронавируса, тоест 280 000 българи. Това заяви пред Bulgaria ON AIR началникът на Детската клиника към Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров.

Той посочи, че е щастлив от края на брифингите на Националния оперативен щаб, тъй като там се споделяла информация, която не касае широката публика.

По негови думи коронавирусът е нова инфекция, срещу която никой няма антитела и която така или иначе ще мине през цялото земно кълбо. Според него е трябвало да се действа по начина, по който се действа при всяка респираторна инфекция.

Доц. Мангъров обясни, че случващото се сега не е новост и смъртността в страната през тази година не е по-висока, отколкото през миналата или по-миналата година.

Проф. Камен Плочев: България е на финала на пандемията от COVID-19

Проф. Камен Плочев: България е на финала на пандемията от COVID-19

„Този вирус е толкова съвършен, че е абсурд човешка ръка да го е пипнала“

Това, което многократно казахме и много боли е, че ние нямаме материала, който да загива, заяви инфекционистът.

Той изрази задоволство от срещите си с премиера и посочи, че това, което е твърдял от самото начало, се е случило въпреки съпротивата на много хора от Щаба.

Премиерът успя да разбере, че няма сериозен медицински проблем, става дума за неща, които са политически, икономически, финансови, обясни доц. Мангъров.

По негови думи през изминалите три месеца у нас 140 души са починали заради коронавируса, а още 30 000 - по други причини. Той обясни, че ако сме нямали технологията, с която да следим тази инфекция, нвъпросните 140 души изобщо е нямало да ги видим.

Инфекционистът не прогнозира втора или трета вълна на коронавирус. Според него, ако COVID-19 не изчезне, може да има единични случаи през студените месеци.

Два пътя на развитие имало пред коронавируса

Два пътя на развитие имало пред коронавируса

Математическите модели често бъркат, предупреждава проф. Червенякова