35-40% от българите имат повишено кръвно налягане. Това заяви пред News.bg проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите. Той бе на един от пунктовете, където гражданите получиха безплатно измерване на кръвното и консултация за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене.

Инсултите са два пъти по-чести при хора с артериална хипертония, обясни проф. Постиджиян. Той препоръча на пациентите да знаят стойностите на своето кръвно налягане, както и да знаят как да го измерват.

Артериалната хипертония е основен рисков фактор за предсъдното мъждене. Двете заболявания са най-честите в кардиологичната практика. При голяма част от пациентите те се съчетават и повишават риска от мозъчен инсулт и общата смъртност. В 24% от случаите първата клинична проява на предсъдното мъждене е мозъчният инсулт.

Честотата на предсъдното мъждене се удвоява с всяка декада след 50 години и достига 10% при лицата на възраст над 75 години. При мъжете и жените с високо кръвно, рискът за възникване на предсъдно мъждене е 1.4 и 1.5 пъти по-голям в сравнение с общата популация здрави лица при равни други условия.

Има тенденции за увеличаване на средната възраст на общата популация в страните в Европа и Северна Америка, като се очаква броят на пациентите с ПМ да нарасне 2.5 пъти в следващите 50 години.

На 17 май 2017г. в единадесет града от страната на публични места имаше пунктове, където гражданите бяха консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене.