Днес в деня на световния ден за борба с туберкулозата, Министерство на здравеопазването провежда дискусия за превенция и контрол на туберкулозата, която предвижда с Национална програма за периода до 2020 година да се намали заболеваемостта и смъртността с 40 на сто, съобщават от БНР.

Участие ще вземат министърът на здравеопазването Илко Семерджиев, заместник-министрите на здравеопазването Любомир Гайдов и д-р Галин Каменов, д-р Тонка Върлева, директор на програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, както и други експерти от здравното министерство.

Рискови групи застрашени от туберкулоза са лишените от свобода, лица от ромската общност, тези с наркотична зависимост, с алкохолна зависимост, бежанци, живеещи с ХИВ и СПИН .

Медицинският персонал от лечебните заведения и лаборатории и хора с инсулинозависим диабет също спадат към рисковите групи.

Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в България до 2020 година също ще бъде обсъждана. Тя има за цел да достигне до минимум 60% покритие на групите в най-висок риск, намаляване със 75 на сто на новите случаи, елиминиране на предаването на ХИВ - инфекцията от майка на новородено. Предвидено е включване на антиретровирусно лечение на хората, живеещи с ХИВ, а до 2020 годиина - 95% от бременните жени да имат изследване за сифилис.