455 лишени от свобода и задържани с мярка за неотклонение са ваксинирани в затворите и арестите у нас. Това съобщи за БГНЕС заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Затворниците и арестантите също могат да избират препарат, както и са запознавани с евентуалните нежелани реакции от социални работници.

Павлова обясни, че кампанията се провежда с местните РЗИ-та. Желаещите да се ваксинират попълват протокол за информирано съгласие, след което екип ги ваксинира на място.

По нейни данни ваксинираните са от почти всички затвори в страната и от арестите в Благоевград, Велико Търново и Пловдив. Зам.-министърът поясни, че съгласно ваксинационния план местата за лишаване от свобода попадат в пета фаза.

Разраства се огнището на COVID-19 в женския затвор в Сливен

Разраства се огнището на COVID-19 в женския затвор в Сливен

Вече са заразени 13 души

Тя посочи, че в момента в затворите и арестите у нас има общо 7000 души, от които лишени от свобода са 6 200, а задържани с най-тежката мярка за неотклонение в арестите са 881.

От първия случай на COVID-19 в системата, установен на 11 юли 2020 г. при затворник в Пловдив, досега са били регистрирани 170 заразени затворници и арестанти. Към момента с коронавирус са един затворник и двама арестанти.

Пикове на заболеваемостта в системата сред хората, които не са на свобода е имало тогава, когато такива са регистрирани и извън нея, поясни Павлова и увери, че се взимат всякакви мерки от страна на ръководството на съответните дирекции за ограничаването на разпространението.

Не откриха нарушения в затвора в Бургас - били взети всички мерки срещу COVID-19

Не откриха нарушения в затвора в Бургас - били взети всички мерки срещу COVID-19

Общопрактикуващ лекар, двама медицински фелдшери и две медицински сестри се грижели за затворниците

Тя посочи, че е създаден оперативен щаб, който заседава всяка седмица и докладва на министъра на правосъдието. По места са създадени и регионални щабове, които трябва да докладват всяка седмица на главния директор на ГДИН за предприетите действия, мерките и броя на заболелите.

Създадени са също две COVID отделения към болницата за активно лечение на лишени от свобода при затворите в Ловеч и София.

Помещенията, определени за среща с адвокатите, пък се дезинфекцират след всяка среща.

Към момента в Главна дирекция "Охрана" (ГДО) има един служител с положителен тест за коронавирус, а в Главна дирекцията "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) - 8. Ваксинирани са 296 души в ГДО и 327 в ГДИН, като в тази бройка не се включват миналите през "зелени коридори" или през личните лекари.