Ваучер в размер на 50% от трудовото възнаграждение в размер на 41.70 лв. ще се дава на безвъзмездните кръводарители в България. Освен това от 5 лв. на 35 лв. се вдигат разходите за транспорт и 15 лв. отделно за храна в деня на кръводаряването, както и се дават два дни допълнителен платен годишен отпуск.

Промените бяха приети в последните дни на 47-то НС от Комисията по здравеопазване в законопроект за допълнение на Закона за кръводаряването.

Мотивите за промяна са, че нормативната уредба за кръводаряването не е променяна 10 г., а целта да се стимулира кръводаряването, да се премахне черният пазар на кръв и търговията с кръв и кръвни продукти. Въвежда се и Национална програма за промоция за даряването на кръв и европейска система NAT за диагностика на донорска кръв за широк кръг инфекции - СПИН, хепатити, нилска треска и др. - свеждаща до минимум заразяването на пациент при кръвопреливане.Предложенията са на управляващата коалиция - БСП, ИТН, ПП, ДБ.

По законопроекта обаче има опозиция - както на Българска асоциация по кръводаряване, така и на БЧК. По време на обсъждането те поискаха да се помисли ваучерите да са нематериални, или да са свързани с прием в ясли и градини, например.От Българска асоциация за доброволно кръводаряване смятат, че законът не е преминал през широко обществено обсъждане и промените са "рискови". Те припомнят, че са създали системата "Дари кръв", която безвъзмездно е помогнала при 520 акции за спешна помощ. От БОДК смятат още, че ваучерите опорочават безвъзмездното кръводаряване.

В дебата депутатът от БСП Георги Михайлов посочи, че законопроектът въвежда програма за лечение на заболявания, както и че болни у нас загиват заради липса на кръв, тъй като кръводарителите са малко. "Това е национална сигурност", категоричен е той.

За позицията на БОДК Михайлов смята, че промените не нарушават принципа на безвъзмездността и единствената цел е да се стимулира кръводаряването. Той коментира още, че всички позиции ще бъдат внимателно обсъдени и разгледани при второ четене на закона.

Александър Симидчиев от ДБ добави, че кръводарителството в България в момента е напълно доброволно и критикува идеята за безвъзмездността на ваучера. Той уточни, че не вижда проблем в съществуващия законопроект. Подкрепя обаче промотивна програма.

Доц. Антон Тонев от ПП коментира, че е субективен по отношение на промяната в закона, но го подкрепя. По думите му в България има проблеми, свързани с народопсихологията, както и че кампании. Той даде за пример, че в Европа се работи на "принципа на професионален кръводарител".

Със 7 гласа "за", без "против" и двама "въздържали се" промените бяха приети, но само на първо гласуване в Комисията по здравеопазването на 21 юли. Предвиждаше се промените да влязат в сила от 1 януари 2023 г.