Националната донорска кампания "Да! За живот!" е достигнала до 56% от пълнолетните граждани. Две трети (67%) от хората са се запознали с кампанията и са научили именно от нея повече неща за донорството и трансплантациите. Това каза Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" по време на пресконференция в Министерството на здравеопазването.

17.9% са чули за кампанията и нейните инициативи, това са малко над 700 000 души, което се отчита като добро покритие. 25% от хората пък вече са разговаряли със семейството си по темата. Без да знаят подробности, но чули за кампания, са 38%.

Проучването показва, че темата за донорството е излязла от "бялото петно".

43% от обществото смятат, че донорските карти не трябва да са задължителни, но са добра инициатива.

42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата

42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата

МЗ с кампания за популяризиране на донорството

Най-важен е процентът на хората, които са вече готови да станат донори на органи при мозъчна смърт - 51.2%.

Като цяло проучването на "Алфа Рисърч" показва една като цяло позитивна кампанията.

Преди кампанията на Министерството на здравеопазването България регистрира най-ниското ниво по съгласие за донорство в ЕС.

Зам.-министърът по здравеопазването Светлана Йорданова добави, че са раздадени всички 50 000 налични карти, а още 35 000 донорски карти са разпечатани и ще бъдат разпространени. Всеки, който има желание да получи карта, трябва само да заяви адрес и пощенски код на адреса на МЗ, за да им бъде изпратена.

Борисов недоумява защо има предразсъдъци за донорството

Борисов недоумява защо има предразсъдъци за донорството

Не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее, изтъкна премиерът

"Телефоните на Министерството на здравеопазването загряха от месец и половина, откакто стартира кампанията", каза Йорданова.

Петко Салчев, заместник директор на Агенция "Медицински надзор", съобщи данни за извършените тази година трансплантации - 2 на сърце, 12 на черен дроб, 27 на бъбреци, 1 на бял дроб.

Министерството се похвали и с това, че днес правителството е приело Национална програма за насърчаване на донорството със срок до 2023 г. Според нея България вече ще има национален координатор по донорство, ще се проведе обучение на медицинските специалисти в сферата и ще бъдат актуализирани условията и реда за заплащане на всички видове трансплантации. Очаква се темата да бъде засегната и в училищното образование.

България е на опашката по донорство в ЕС

България е на опашката по донорство в ЕС

Това заяви директорът на Агенцията по трансплантации