В България се правят най-модерните операции, трансплатанции и имаме прекрасни хирурзи. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който подкрепи донорството по време на редовното правителствено заседание в Министерския съвет.

По думите му някои говорят, че от предразсъдъци донорството не е развито в страната ни. "Аз бих поставил въпроса по друг начин - успешна донорска кампания или операция - част от тебе продължава да живее. Не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее", акцентира премиерът. Той недоумява какъв е проблемът с предразсъдъците.

По време на правителственото заседание стана ясно, че 1 151 души чакат за бъбречна трансплантация, а други чакат за черно дробна и сърдечна трансплантация.

42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата

42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата

МЗ с кампания за популяризиране на донорството

"Трансплатанцията връща хората изцяло към живота, прави ги абсолютно здрави хора", категоричен беше премиерът и призова всеки един човек да се замисли и да го прецени.

Ако толкова си мислят какво би се случило, ако дадеш органи, да си помислят чисто егоистично - продължаваш да живееш. Подкрепям те, търси съдействие от всички, защото става въпрос за хиляди хора, заръча премиерът Борисов на Ананиев.

Министър-председателят изтъкна, че не само душата, но и още нещо да продължи да живее в човека след трансплантацията.

България е на опашката по донорство в ЕС

България е на опашката по донорство в ЕС

Това заяви директорът на Агенцията по трансплантации

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев припомни, че вчера се поставило началото на информационна кампания за подкрепа на донорството и подпомагане на трансплантациите. С картата, която представлява само една от мерките за подкрепа на донорството, Ананиев настоя за дискусия в семейството, обществото, ВУЗ-овете и училищата, за да се помогне на хиляди хора за втори шанс за живот.

Няма нищо по-хубаво от това хората да се върнат в своите семейства, да бъдат със своите близки и да се радват на здрав живот, подчерта здравният министър и призова да се помогне на хората, които се нуждаят от трансплатанция, за да живеят нормално.

Освен редица държавни и неправителствени организации всички религиозни общности застанали зад идеята за донорството.

Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори

Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори

Годишно в България се правят 20-25 трансплантации