Средно 764 дни чакат българските пациенти за нови лекарства за различни терапии, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, 31% е достъпността ни до тях. Това показа анализ на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България представи по време на семинар на тема "Защо се бавят новите лекарства и как да съкратим чакането за пациентите?".

На първите места по достъпност като примери бяха дадени Германия и Скандинавските страни, като средното ниво за достъп е 91%, а времето за достъп - 133 дни. По отношение на онкологията като цяло - 55% е достъпността у нас, чакането за такъв тип терапии е 545 дни.  

За онкологични лекарства 41 терапии са одобрени от Европейската агенция по лекарства, като 17 са одобрени за изплащане от НЗОК у нас, а средното ниво за Европа е 23. Една-единствена нова процедура в областта на онкологията се заплаща с държавни средства в България. Времето за чакане - в ЕС е 656, в България - 790 дни.

Справка имаше и за лекарствата-сираци - за тях достъпността ни е 14%, а чакането 787 дни. За тях има одобрени 57 терапии, като 8 са налични и се заплащат от НЗОК.

Проучването е на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA) на индикатора за достъп и периоди на изчакване на новите лекарствени терапии в Европа "EFPIA WAIT" (2017 г.-2020 г.). То е публикувано на 6 април 2022 г. и бе представено от Лука Чичов, генерален мениджър на IQVIA за България. Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM представи "Възможности за подобряване на достъпа до фармацевтична иновация и ефективно управление на бюджета за лекарства". Сред тях бяха обсъдени и политики за ранно откриване на ракови заболявания, като според специалистите - 20% от населението над 60 г. трябва да преминава през прегледи. Интересен акцент бе също, че фармацевтичната индустрия връща 20% на държавното здравеопазване, като през 2021 г - процентът е бил 17%. Предлага се още включване в реимбурсация от НЗОК да е два пъти годишно.