7 от общо 31 медицински сестри работят в болницата в Свищов, съобщи БНТ.

Тази седмица медицински сестри са поискали да излязат в болничен.

Още миналия месец ръководството на лечебното заведение и ръководството на общината алармираха за проблем с недостига на лекари и медицински персонал. Оттогава на апелите за помощ се отзоваха както студенти по медицина, така и доброволци, лекари и медицински сестри от съседни болници.

Вчера обаче в социалните мрежи се появи информация за остър недостиг на медицински специалисти за пациентите с други заболявания. Веднага това беше опровергано от ръководството на болницата. 

Главната сестра на болницата Ваня Ламбева обясни, че в момента седем сестри са на работните си места от общо 31 специалисти по здравни грижи.

"Във вторник 9 излязоха в болничен, от едно отделение - Вътрешно, основно обслужващо COVID пациенти и оттогава нещата тръгнаха недобре. Опитваме се да окомплектоваме с останалите седем, които са позиционирани и лекуват болните на отделните етажи. Нещата се развиват час за час, вече не ден за ден.", пояснява Ламбева.

По думите й, сестрите, излезли в болничен, не са я уведомили, че имат здравословен проблем и не са разговаряли лично с нея.

"Те са в пенсионна възраст почти всичките. Действително умората беше голяма, но конкретно на мен не са ми звъняли, че имат здравословен проблем", допълни главната сестра.

В момента в болницата има 40 пациенти с коронавирус.

Кметът на града Генчо Генчев обясни, че болницата не спира приема на пациенти. Според него, е направено всичко необходимо.

"Трудно е, но отново заявявам, че няма да бъде върнат нито един пациент, който се нуждае от медицински грижи", категоричен беше кметът.