От 0.00 часа на 16 април 2020 г. влизането и излизането от двата столични квартала "Факултета" и "Филиповци" ще бъде само през КПП-та.

Частичните ограничителни мерки на територията на столичните квартали"Факултета", район "Красна поляна" и квартал "Филиповци", район "Люлин" се въвеждат сас заповед на шефа на РЗИ-София Данчо Пенчев. 

Още 12 случая на коронавирус днес

Още 12 случая на коронавирус днес

747 стават потвърдените случаи в България, 36 са починалите

От 60 бързи теста, направени днес, са установени 7 положителни на COVID-19. На същите 7 лица бе взета и проба за ПСР, като към момента те нямат клинични изяви. Контактните лица са над 150 души. От РЗИ бъде проследявано и тяхното състояние.

По последни данни има шестима починали от кварталите "Факултета" и "Филиповци". В болници в София има двама в по-тежко състояние в реанимация и 10 души с по-лека проява на заболяването в отделенията.

Продължава и тестването на населението от кварталите. Припомняме, че преди три седмици - още в началото на извънредното положение, там МВР проведе няколко акции, за да спре струпването на хора на едно място.

Слагат КПП-та в кв. "Филиповци" и "Факултета" в София

Слагат КПП-та в кв. "Филиповци" и "Факултета" в София

От двата квартала ще се излиза само със служебна бележка

Взимането на допълнителни мерки се налага от спецификата на тези райони, гъстотата на населението, както и фактът, че ромите късно търсят лекарска помощ. Това предпоставя и по-бързото развиване на усложнения, причинени от заболяването.

В заповедта се посочва, че МВР трябва да организира контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на квартал "Факултета" и квартал "Филиповци" и да контролира придвижването на граждани и автомобили.

Ще се пропуска преминаването на лица само в случаи на неотложност, полагане на труд, здравословни причини на преминаващия или негови близки, завръщане на постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодател или служебен документ - карта, медицински документ, документ за самоличност.

Влизането и излизането на автомобили на водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителни магазини и лечебни заведения ще става само през създадените пропусквателни пунктове с разрешение на органите на МВР.

Всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места са длъжни да носят защитна маска за лице или шал. Не се допуска събиране на групи от хора в открити и закрити обществени места в кварталите.

Свободното движение в кварталите се извършва при необходимост за закупуване на храни, лекарства и осъществяване на медицинска помощ.

Припомняме, по-рано общинските съветници от ВМРО поискаха да бъде забранено движението на каруци и товарни колички в града и да има по-строги противоепидемични мерки в тези квартали.

От днес такава блокада бе въведена и на старозагорското село Паничерево, след като 58-годишен мъж от селото избяга от болницата в Стара Загора, въпреки че е с положителна проба за COVID-19. От 11 до 14 април в Паничерево са установени 5 болни, 9 души са под карантина