74% от българите не вярват, че въвеждането на втора задължителна здрава вноска, би спряло практиката на доплащане в болниците у нас. Това сочи проучване на Галъп интернешънъл във връзка с предложените наскоро здравни реформи. 

18% смятат, че втора вноска от 12 лв. при частен застраховател ще спре доплащанията, а 8% се колебаят.

По отношение на други идеи, най-голямо одобрение получава предложението Фондът за лечение за деца да премине към Здравната каса. Мнозинството от 58% подкрепя идеята, 27% са против, а 15% не могат да преценят.

анкета

Готови ли сте да плащате и здравна застраховка?

Виж резултати

Да, за да получа повече 9.7%

Да, за да не доплащам на ръка 9.8%

Категорично не 55.3%

И сега си плащам 9.9%

Ако не плащам на НЗОК 13.5%

Нямам мнение 1.8%

Най-негативно е оценена идеята всяка болница да има свои собствени цени за услугите, които ще се покриват от здравната каса, а ако лечението на пациента е по-скъпо, той да доплаща разликата. Близо 71% не одобряват предложението.

Прилагането на възможно най-евтина медикаментозна терапия също не е високо оценено - 54% са срещу тази идея, а 41% я харесват. Останалите се затрудняват.

Откриването на нова болница да става само с решение на парламента също не е припознато като ефективно решение по отношение на здравната реформа, като повече от половината участници в проучването не го одобряват. 54% са "против", а 41% са "за", останалите се колебаят.

Снимка 389544

Източник: Галъп интернешънъл

Проучването показва и данни за състоянието на дейността на лечебните заведения в областта на ортопедията и кардиохирургията.

6019 са сърдечните операции през изминалата година в България, които е финансирала НЗОК. Те са осъществени в 10 болници. Разположението им в страната обаче е крайно неравномерно. Шест от клиниките по кардиохирургия се намират в София. Останалите 4 са в Пловдив, Плевен, Варна и Бургас. Единствената болница за детски кардиохирургични операции - НКБ, отново е в столицата.

Големи са и различията и при броя на пациентите, които минават през клиниките. Основният поток от пациентите се лекува в три болници - "Св. Екатерина", "Аджъбадем Токуда" в София и "Св. Георги" в Пловдив.

В първата се извършват над 1300 операции годишно, във втората малко над хиляда, а в третата над 700. Това показва, че лекарите в тях правят 3000 от всички интервенции.

В останалите 7 болници се извършват 2000 операции. Броят на интервенциите обаче е пряко свързан с качеството на тази дейност. Според медицинския стандарт в едно отделение трябва да има минимум 250 интервенции на година, за да има право да извършва сърдечни операции.

Друга съществена особеност е, че в някои болници се правят малко на брой операции по по-евтините пътеки, а по-голям брой по по-скъпите. Това се случва както в частните, така и при държавните болници.

В областта на ортопедията за миналата година НЗОК е финансирала общо 77 548 операции. Те са извършени в 95 болници в страната. Не всички обаче предлагат всички медицински услуги. В 42 от тях се провеждат най-големите операции на долен крайник, а едва в 33 - се извършват най-големите операции на горен крайник.

Обемът на дейностите в отделните клиники е неравномерен, като той варира от 1 операция по някои клинични пътеки за цяла година до над 1000.

В същото време в някои от клиниките общият обем на дейността по НЗОК за година е под 150 операции.