1254 жени са заболели от рак на маточната шийка през миналата година. Около 80% от тях са между 20 и 40 годишни. Тази черна статистика представят от Националното сдружение на профилактика на рака на шийката на матката, цитирани от БНР.

В големите градове на страната от началото на май до края на юни и от септември до края на октомври ще се проведе информационна кампания за предпазване от рак на маточната шийка. Мотото й е "10 минути само за теб". Кампанията има за цел да даде на родителите повече информация за болестта и за предпазването с ваксина.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че Здравната каса заплаща ваксината срещу рак на шийката за момичетата. Той обърна внимание, че в някои страни ваксината се поставя и на момчетата. Това обаче е по избор на родителите.

Председателката на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката Лилия Асенова посочи, че с глобален план ракът на шийката на матката годишно засяга 530 000 нови пациенти. Това е вторият по честота рак.

Гинекологът д-р Николай Николов обясни, че са известни над 200 щама на вируса, който причинява рака на маточната шийка. За около 43 типа е доказано, че се предават по полов път. 18 от тях са с доказан потенциал.