Български лекарски съюз представи проучване за нагласите на българите за въвеждане на електронна рецепта. Изследването бе представено по време на пресконференция на Българския лекарски съюз в пресклуба на БТА на тема: "Едновременното използване на хартиена и електронна рецепта - ползи за лекари и пациенти".

Проучването е на "Тренд", направено между 3-10 юни 2022 г., финансирано от БЛС. Според него - на въпрос "Дали гражданите са чували за електронната рецепта?" - отговорът е, че 75% са чули, на втори - "Трябва ли да се премине изцяло на ел. рецепта - 20% смятат, че "да", 10% - искат само хартиени рецепти, 58% искат паралелно въвеждане и 11% не могат да преценят. Проучването посочва, че 84% от посетителите при джипи настояват да останат двете възможности за издаване на рецепти - хартиена и електронна. На въпрос "Купували ли сте антибиотик без рецепта?" - 44% отговарят с "да", 53% - "не". 55% от интервюираните са чували от близък да се купува такъв.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров добави, че 90% от българските лекари искат да останат и двата варианта. БЛС иска промяна обаче за изписването на антибиотици заради отпускането им от аптеки. Маджаров съобщи, че БЛС иска промяна в Наредба 4, в която да се засегнат и фармацевтите, сега имало рестрикции само спрямо лекарите.

Също - на въпрос "Заменят ли се лекарства в аптеката", българите са отговорили - 41% "да", 95% казват, че е било обяснено от фармацевта. При пазаруване в аптека гражданите отговарят, че в 35% от случаите фармацевтът не ги консултира, в 50% - ги консултира. На въпроса "Има ли денонощна аптека? - 46% казват, че няма и в добавка: "При липса трябва ли лекарят да има лекарства?", 61% смятат, че трябва. От БЛС уточняват обаче, че на този отговор фармацевтите реагират изключително остро.

От БЛС предлагат е-направленията да се отложат за 15 юни

От БЛС предлагат е-направленията да се отложат за 15 юни

Само сега да може да се издават документи със задна дата

Д-р Христо Шивачев от БЛС посочи, че все пак една част от болничната помощ извършва консултации на бланки. Д-р Николай Брънзалов, зам.- председател на БЛС добави, че лекарят не може винаги на 100% да издаде електронна рецепта и трябва да има свобода да прегледа пациента и да прецени състоянието му. По думите му "рязкото навлизане на електронната рецепта ще ограничи и правото на лекарите да практикуват професията си". Ние сме категорично за въвеждане на ел. рецепта на 100% за зелена и жълта рецепта", каза в отговор на въпрос Брънзалов.

В заключение Иван Маджаров даде за пример как действа ел. рецептата в другите страни - двата варианта съществуват във всички европейски държави, с изключение на Естония, а в страни като Дания, Швеция, Финландия има 90% използваемост на ел. рецепти. Маджаров каза, че дигитализацията не премахва необходимостта от посещението на лекарски кабинет. БЛС поставя днес и втори въпрос - за попълването на пациентското досие. От там смятат, че фармацевтът е в задължение при изпълняване на рецептите.

БЛС предлага при постъпване на хартиена рецепта магистър-фармацевтът да попълва данните, да запази и хартията в аптеката. "Лекарите продължават въпреки дигитализацията да съхраняват хартии в кабинетите си, въпреки че протестират - никой не го отменя", сигнализира той.

Маджаров пита още защо лекарите трябва да осигуряват неотложна помощ.