В Александровска болница няма свободни легла за заразени с коронавирус. Това заяви пред Нова телевизия новият директор на лечебното заведение проф. Борис Богов.

Той обясни, че като едно от най-големите лечебни заведения у нас трябва да бъде разкрито още едно COVID отделение. То ще е с капацитет от около 25-30 легла.

Проф. Богов обясни, че новото разпореждане на здравното министерство за прекратяване на плановия прием, което влиза в сила от понеделник, се прави с цел разкриване на допълнителни легла.

Болници в шест области спират плановия прием от неделя

Болници в шест области спират плановия прием от неделя

Където заболеваемостта е над 120 души на 100 хил. население

По негови думи в болницата има двама пациенти с коронавирус, които са пренасочени към други лечебни заведения. В момента в "Александровска " има двама интубирани пациенти и петима в интензивно отделение. Заразените медици са 14, но са в добро състояние.

Проф. Богов обясни, че в болницата се използва ремдесивир, но лекарството не трябвало да се дава на всеки заразен. "Има строги показания. Затова има много разногласия относно това дали помага или не. Леките случаи не бива да бъдат лекувани по този начин", категоричен бе той.

По негови думи коронавирусът нанася доста вреди на бъбреците, тъй като се захваща за ангиотензиновите рецептори, които на първо място се намират в белия дроб, а на второ - в бъбреците.

Новият шеф на "Александровска": Ще има къде да се лекуват хората

Новият шеф на "Александровска": Ще има къде да се лекуват хората

Навреме приложеното лечението на COVID-19 дава много добри резултати