Ние успяхме да се справим с тази ситуация. Ние успяхме да създадем терапевтичен алгоритъм, който доведе до излекуването на над 98% от пациентите с коронавирус. Това заяви новият директор на "Александровска" болница доц. Димитър Буланов в сутрешния блок на Нова телевизия.

За него поемането на болницата е преди всичко задължение и огромно предизвикателство, предвид това, че тя е с много функции, огромен брой легла, персонал и утвърдени лидерски позиции. В началото на март месец болницата трябвало много бързо да се реорганизира и да създаде структури за изолация и лечение на пациенти с коронавирус, отбеляза Буланов.

Трябва да разграничим представите в главите на хората на две големи групи хора - на пациентите и на лекарите, научните работници, изследователите, фармацевтичните компании. Разбрахме, че паниката, която възниква в света, заради неяснотата и усложненията от заболяването, сега е по-различна, изтъкна Буланов.

Навреме приложеното лечението дава много добри резултати с една малка уговорка - когато има предварително увреден организъм, рисковете са по-големи, предупреди доц. Буланов.

Фактите и прогнозите за лекарите не са необичайни, но при коронавируса той много упорито се разпространява в различните сезони. Ако трябва внимателно да анализираме данните ще видим, че заболяемостта в други райони постепенно намалява. Категорични прогнози няма как да направим, но със сигурност ще има къде да се лекуват хората, увери шефът на "Александровска" болница.

"Хората трябва да бъдат спокойни, че ако трябва цялата здравна система ще се преформатира, за да могат да се лекуват болните", обясни Буланов.

В никакъв случай цифрата от 1 000 лева не би стимулирала лекар, сестра или друг медицински персонал да рискува живота си, на семейството си, да остане изолиран за дни и седмици от света. Трудно е да се каже дали парите стимулират лекарите. В нашата болница лекарите са стимулирали от отговорността, дълга, нуждата и финансовите средства, коментира доц. Буланов.

Той смята, че в последните години постепенно и полека повечето млади лекари остават в България. Почти всички лекари искат да останат в България поради три основни компонента - инфраструктура, съвременни болници, кариерно развитие, постигане на резултати, добро и достойно заплащане, изтъкна лекарят.