Смъртността при делир е 20%, защото пияните ги карат в психиатриите, а не в реанимация. Това заяви директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова. Причината е, че в международния класификатор на болестите на СЗО алкохолизмът е психиатрично заболяване.

Според д-р Гълъбова по проблема с болничното лечение на хора със зависимости не се предприема нищо. Тя е на мнение, че делир при алкохолиците с остра интоксикация трябва да се лекува в звената за интензивни грижи, а не в психиатриите, където няма никакви условия за това.

След като бъдат изписани от психиатричните отделения, пациентите с алкохолна зависимост най-често отново се връщат към злоупотреба, защото попадат в същата среда и защото алкохолизмът е хронично заболяване. Според експертите обаче зависимите към алкохола могат да поддържат трезвостта си и да продължат възстановяването си в групите за взаимопомощ на "Анонимни алкохолици". Показателно за това е, че в тези групи някои от алкохолиците са трезви от над 20 години, докато в психиатричните отделения алкохолно зависимите се връщат с рецидив след едва няколко месеца.

Директорът на Националния център по наркомании д-р Владимир Николов напомня, че в другите държави лечението от алкохолизма е държавна политика и при извършено престъпление в пияно състояние на нарушителя се предлага или да влезе в затвора, или да посещава сбирки на "Анонимни алкохолици". Такива сбирки се провеждат от няколко години и в Държавната болница за активно лечение на наркомании и алкохолизъм в Суходол.

Сбирки на "Анонимни алкохолици" се провеждат вече и в 5 от общо 12-те психиатрии, в които има алкохолно зависими. Това се случва в психиатричните отделения на болниците в Раднево, Кърджали, Враца, Варна и София.

В света днес има повече от 120 хил. официално регистрирани групи на "Анонимни алкохолици". В тях членуват над 2 млн. алкохолици. В България такива сбирки се провеждат в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Гоце Делчев, Плевен, Велико Търново, Хасково, Сливен, Ямбол и др.