Има едно неглижиране на общественото здраве от всички ръководства на здравното министерство досега. Това отчита Христо Хинов, директор на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), който представи доклада, изготвен по поръчка на МЗ, за начина, по който страната ни е реагирала на пандемията от коронавирус у нас.

Нормативен пропуск е липсата на достъп на НЦОЗА до информационната система на Министерство на здравеопазването. НЦОЗА не е включена в заповедта като възможност за достъп до информационната система, недоумява доц. Хинов.

С нищо докладите на центъра не са променили политиката на здравните министри от 2009 година насам, изтъкна той. За последните 15 седмици НЦОЗА няма информация за това каква е смъртността в болниците. Основният източник на информация за НЦОЗА са Регионалните здравни инспекции.

По думите му българският народ няма отношение към собственото си здраве, няма отношение към общественото здраве и няма отношение към здравната система. Всичко това влияе на начина, по който нацията ни е преминала през епидемията до този момент.

"България влезе в пандемията много болна със сърдечно-съдови заболявания. Вирусът атакува основно сърдечно-съдовата система, и болните, починали от коронавирус, са от сърдечно-съдови и мозъчни заболявания", подчерта доц. Хинов.

Според него здравната система трябва да се реформира и оптимизира. Ние не сме справяме добре, защото сме паникьосани и нямаме план, посочи доц. Хинов.