Здравният министър Кирил Ананиев коментира накратко приемането на бюджета на НЗОК на второ четене в парламента.В кулоарите той заяви, че през новата година реформите започват, като бюджетът продължава да работи при стария механизъм на финансиране.

Няма да се откажа от реформите, категоричен е Ананиев. Припомняме, че преди повече от година здравният министър Кирил Ананиев предложи два модела за реформиране на здравната система в частта с финансирането от страна на пациентите към касата или касите. Друга сфера за реформа не бе предложена, но и в тази си част засега няма развитие, както и утвърден модел.

По думите му с новия бюджет навсякъде средствата се увеличават. Има и много нови дейности, като увеличение на обемите в извънболничната помощ.Ананиев обясни, че по големите въпроси ще се работи през 2020 г., за да може да влезе в сила през 2021 г.

Депутатите се заеха отново с бюджета на НЗОК

Депутатите се заеха отново с бюджета на НЗОК

Обединените патриоти подкрепят бюджета на Касата

По отношение на хората с тежки заболявания, здравният министър подчерта, че хората няма да бъдат ощетени. Те са отделени в списъци, не са намалени разходите за тези лекарства и хората ще си ги получат, увери Ананиев.

За финансирането на лечение на деца с онкохематологични заболявания - темата, която поставиха от БСП в пленарна зала - министърът заяви, че средствата, които са били предвидени преди навършване на 18 години, ще продължат да се финансират и след като децата навършат 18 години.