След дълъг период на преговори и разговори МС одобри Националната здравна карта. Новината съобщи на брифинг в МС здравният министър Кирил Ананиев.

При разговорите с БЛС и здравния сектор, по думите му, станало ясно, че не се разбират целите на националната здравна карта. Националната здравна карта определя фактическото състояние на системата от една страна и съответните потребности от медицинска дейност, която е необходимо да се предостави на населението на нашата страна, посочи той.

С Националната здравна карта болниците ще подписват анекси

С Националната здравна карта болниците ще подписват анекси

Очакванията на Ананиев са НРД за 2019 г. да отрази НЗК

Картата е съобразена с капацитета на лечебните заведения да осъществят тази дейност. Националната здравна карта нито открива, нито закрива легла за активно лечение в болниците, поясни министър Ананиев. Броят на леглата не определял начина на финансиране на болниците. Те се финансират през бюджета на НЗОК на база на извършена дейност.

С 608 легла повече се въвеждат в националната здравна карта в сравнение с първоначалното предложение на МЗ. Така те стават 33 482. По този начин на 45% от населението се осигурява поне по една хоспитализация.

В този процент е заложен известен резерв. Хората, които имат нужда от медицинска помощ няма да бъдат оставени без лечение, подчерта Кирил Ананиев. През миналата година 1/3 от болничните легла не са били използвани. Няма да има български гражданин, на който да му бъде отказана медицинска помощ, на база на това, че някъде не са открити легла, изтъкна здравният министър.

БЛС обаче ще обжалва националната здравна карта. В това той вижда нещо общо с предстоящите избори в БЛС

Крайно време е за Националната здравна карта според проф. Генчо Начев

Крайно време е за Националната здравна карта според проф. Генчо Начев

Националната здравна карта е много либерална според Начев

Припомняме, проектът за Националната здравна карта бе обявен в средата на април и предвижда леглата в болниците в цялата страна да бъдат намалени от 38 803 на 32 913. Статистически данни показват, че през 2017 година в страната са използвани над 24 700 легла.

С намалението на леглата в Националната здравна карта Министерството на здравеопазването предвижда резерв от 30% болнични легла. Здравната карта ще бъде критерий, по който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще сключва договори с болничните заведения по области.