Започна да се нагнетява едно напрежение, но не виждам основание затова. По-голяма част от България е на нулев етап, няколко области са на първи етап, а в него се предвижда носене на маски в лечебни, здравни заведения, социални домове. Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БиТиВи.

В рамките на днешния или утрешния ден Министерски съвет ще приеме новият пандемичен план, където са разписани всички мерки за всеки един етап на разпространението на коронавируса, обясни доц. Кунчев.

Заболеваемостта расте, но ситуацията е различна от тази в последните две години с две неща - характеристиката на вируса се промени, по-лесно се предава, но протича много по-лесно. Ние сме вече доста по-подготвени, имаме ваксини и лекарите са много по-уверени да поставят диагнози и да лекуват, уточни той.

1021 са новите случаи на коронавирус у нас

1021 са новите случаи на коронавирус у нас

През последното денонощие са били поставени 3 644 ваксини

Доц. Ангел Кунчев добави, че всякакви ограничения за възможностите за диагностика са вредни. За него е правилно личният лекар да има бързи антигенни тестове и пациентът, когато не е добре с едно посещение при личния лекар, да бъде тестван.

Той увери, че има достатъчно количества от всички ваксини. Хората виждат, че когато има пряка нова опасност взимат мерки, смята здравният инспектор. Ваксините ни пазят достатъчно, за да не възникне тежко заболяване или смърт, но не значи, че след като се поставят и забравяме за всичко. Новите варианти на Омикрон заобикалят имунитета след преболедуване. Не е толкова фатално, че ще се срещнат с вируса стотици хиляди хора, а да не се губят човешки животи, каза доц. Кунчев. Той очаква до август да продължи летния пик на коронавируса и после да има спад. Въпросът е какво ще се случи през септември месец и дали няма да има нова вълна, предупреди Кунчев.