Новите огнища на коронавирус у нас могат да бъдат ограничени без прибягване до крайни мерки като налагане на пълна карантина и поставяне на КПП-та. В това увери в сутрешния блок на Нова телевизия главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той беше категоричен, че увеличаването дневния брой новоустановени заразени трябва да насочва вниманието на хората върху факта, че вирусът продължава да циркулира. "Мерките, които прилагаме за неговото ограничаване, все още са актуални", каза той. 

Във Варна продължават проверките на карантинирани

Във Варна продължават проверките на карантинирани

Образувано е досъдебно производство

Кунчев посочи, че голяма част от новозаразените през изминалото денонощието са от новите огнища - в Сърница, Самоков и Сливен. "В Самоков взехме 50 проби, в Сърница - близо 100, в Сливен също правим масов скрининг на граждани, които са минали през отделението, в което има заразени медици и работещите в болницата", обясни той.

41 установени с COVID-19 за денонощие у нас

41 установени с COVID-19 за денонощие у нас

2668 са общо случаите на инфекцията, 160 са починалите

По думите му огнищата в Самоков и Сърница са семейни, но в Самоков първоизточникът е от вътрешното отделение на лечебното отделение. Установени са всички контактни лица и къде се намират те.

Ангел Кунчев предупреди, че има риск от поява на нови огнища, тъй като в Сърница се събират хора от три различни области. В хотелите и къщите за гости там са отменени резервациите. Общината, РЗИ - Пазарджик и полицията оказват съдействие за ограничаване на заразата.