Пикът на грипа се очаква към средата на месец януари. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той изтъкна, че към момента заболеваемостта е по-ниска от тази през миналата година. По думите му има известно забавяне от седмица-две. Кунчев поясни, че са регистрирани случаи и на грип тип А, и на грип тип Б.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че през последните години се отчита засилен интерес към противогрипните ваксини. Той увери, че всички ваксини, които държавата е осигурила за хората над 65 години, ще бъдат употребени.

Кунчев подчерта, че около нас продължава да има и Covid. Той уточни, че в 95% от случаите при хора с добро общо състояние заболяването преминава доста по-благоприятно отколкото преди 2 години. Здравният инспектор съветва да се избягва контакт с болни и да се носи маска, където там струпване на хора.

Той бе категоричен че, в България няма проблем с коклюша. От началото на годината имаме само 19 случая и сме много далече от драматичните цифри, поясни Кунчев.

Букет от вируси ни атакуват

Букет от вируси ни атакуват

Грипът удря възрастните, а ковид - децата