Бройката от 100 нови случая поред в рамките на три дни е възприета като сигнал, когато някои от мерките ще се върнат. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на БНТ. Кунчев обясни обаче, че е важно и дали нарастването ще е дифузно, в цялата страна, или ще се открива конкретно огнище.

"Ако започне да нараства заболеваемостта в цялата страна, това ще изисква много по-сериозни мерки", обясни главният здравен инспектор.

Знам, че на хората им писна, но единственият механизъм е социалната дистанция, каза Кунчев и посочи, че въпреки че е оптимист - лятото, светлината и сухотата да ограничат вируса, вниманието и дистанцията трябва да останат.

"Препоръчвам светлина и всякакви дейности за добра физическа форма, но при дистанция и маски, без компании и струпване на хора."

Най-високите стойности на заболеваемост са отбелязани в седмицата 20 - 26 април, но е рано все още да се правят генерални изводи. Епидемията не е свършила, а разхлабването на някои от мерките не означава, че ситуацията е приключила, както го възприеха някои, подчерта Ангел Кунчев.

Продължава тенденцията да си правим внос на инфекцията, като почти във всеки полет от чужбина се откриват случаи на заразени. Това е и рискът за ромските махали - голяма гъстота на населението, ниски хигиенни навици и традицията, някои като се завърне от чужбина, да правят празненства и да се събират. Според Кунчев не можем да откажем да тези наши сънародници да се завърнат, особено при положение, че много от тях работят нелегално в чужбина, без здравни осигуровки, но здравният инспектор призова те да не се крият от здравните власти.

Към момента затруднения имат три болници в страната - Видин, Сливен и Ямбол. Според Кунчев най-лесно се решават проблемите на местно ниво и с реорганизация вътре в самите болници, тъй като е много трудно да се докарат специалисти от други области. А и анестезиолози и инфекционисти не могат да се обучат за месец - два и дори за години. Като добър пример за взаимодействие и помощ от частни болници Ангел Кунчев даде Пловдив. Това обаче не се наблюдава в трите затруднени области.

"Когато сравняваме страните по критерий на милион население, България е на последно място, т.е. ние сме на първо място по успеваемост на мерките. На милион население имаме и най-малко случаи, и най-малко починали", обясни Кунчев като аргумент за отговора си кой е най-харесваният от него модел за борба с коронавируса: "Този, който дава резултати."

Ангел Кунчев отговори и на въпрос за така разпространената теза, че БЦЖ ваксината предпазва. Здравният инспектор обясни, че е твърде рано да се правят каквито и да е било изводи, а и трудно, защото страните не поддържат еднаква методика за събиране на статистиката. Резултатите с инфекцията в Русия опровергават тезата за протекцията на БЦЖ, тъй като и Русия е сред страните, където тази ваксинация се е правила постоянно и в годините.

"Промяната в законодателството не променя коренно начина на действие и сега, защото оценката на епидемиологичната ситуация се прави в Министерството на здравеопазването и досега мерките бяха разпореждани със заповед на министъра. Тук се търси най-точното решение от конституционна гледна точка. Извънредното положение по принцип се отнася към друг тип проблеми като военно положение и катастрофи. С епидемии от грип се срещаме всяка година. Реагира се според ситуацията", посочи той.