Всякакво самолечение с антибиотици е абсолютно неприемливо и в повечето случаи повече вреди, отколкото помага. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БГНЕС.

Човек може и нормални количества да пие антибиотици, но ако те се пият без да знаем срещу какво са насочени, без да сме направили антибиограма, без да сме сигурни, че съответният бактерии е чувствителен към тези антибиотици, то ще е излишно, поясни той. По думите му случаите, в които антибиотици могат да се използват неточно и неправилно, са много. Здравният инспектор отбеляза, че това води до изграждане на нечувствителност към всички видове антибиотици.

Според него не е грешно пациент каже на личния си лекар, че иска антибиотик, за да се възстанови по-бързо. Кунчев обаче уточни, че след като сме се доверили на лекаря и разчитаме на неговите знания и опит, е негова работа да прецени дали това е така, първо, и, второ, какъв антибиотик да даде, каква доза и с каква продължителност.

Той посочи, че в България новите варианти на COVID са широко разпространени, но те не предизвикват толкова тежки заболявания. Здравният инспектор подчерта, че към момента няма грип у нас. Според него през последните две седмици е имало вълни от хора с оплаквания оплаквания на горните дихателни пътища - кихане, кашляне, сълзотечение, болки в гърлото, отпуснатост, температура. По думите му в повече от половината случаи е ставало въпрос за COVID. Ангел Кунчев добави, че се срещат и нормалните за сезона риновируси и синцитиални вируси.

Той препоръча гората от рисковите групи да се ваксинират. Здравният инспектор подчерта, че това не гарантира тотално избягване на заболяването, но предпазва от сериозни усложнения.

Очакваме два щама на грипа тази зима

Очакваме два щама на грипа тази зима

В до 70% от случаите в момента се касае за заболеваемост от COVID-19