И тази година ще има грип и всеки, който иска да се предпази, трябва да се ваксинира. Това предупреди главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на пресконференция в БТА.

Според него ваксината помага най-много срещу грипа, макар и да не очаква драматична епидемия. Кой вариант обаче ще достигне до Европа все още не е ясно, но ваксината помага срещу всички. Тя предотвратява също използването на антибиотици, хоспитализацията, както и силното разпространение на вируса, обясни доц. Кунчев.

Той информира, че е удължена Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции. Така лицата на и над 65-годишна възраст ще могат безплатно да се ваксинират вече и през януари-февруари.

Д-p Валери Цеков - управител на Българското сдружение по иновативна медицина, посочи, че към момента са поставени малко над 260 хиляди дози по Програмата, по която обаче са предвидени общо 300 хил. дози. Очаква се до края на месеца дозите да бъдат изчерпани. Ако към статистиката се включат и дозите на свободния пазар - може би над 400 хил. души са се ваксинирали срещу грип. Според д-р Цеков вероятно ваксините по аптеките вече са изчерпани или са останали малко бройки.

По думите му, за да получим ваксини трябва първо да ги поискаме, но и да има търсене. То се определя спрямо предишния грипен сезон. Количествата ваксини ще нарастват всяка година, предполага д-р Цеков. Към момента обаче търсенето надвишава предлагането.

Той също призова пациентите да не започват сами антибиотично лечение и да избягват антибиотици като цяло. Причината е, че се развива антибиотична резистентност, която впоследствие може да се окаже пагубна. Ще има нови щамове на вирусите, но няма да имаме антибиотици, с които да ги лекуваме, опасява се д-р Цеков.

По мнението му начинът да се пребори антибиотичната резистентност е чрез първична превенция на заразните заболявания чрез ваксиниране.

На пресконференцията стана ясно още, че ковид вълната намалява, но не стихва. Вирусът циркулира и не трябва да бъде пренебрегван. В същото време вълната от остри респираторни заболявания нараства.

Здравните власти изпращат ковид вълната и чакат грипа

Здравните власти изпращат ковид вълната и чакат грипа

Няма растеж на заболяемостта от ковид

Проф. g-р Ива Христова - директор на НЦЗПБ, представи и статистика. През последната седмица са регистрирани 3100 случая на ОРЗ, или 83 на 10 000 за цялата страна. Доста над средното ниво на заболели е отчетено в областите Пазарджик, Русе и Габрово. Covid-19 пък е най-разпространен в Перник, Русе и Сливен.

Д-р Христова също призова вирусни заболявания да не се лекуват с антибиотици. В полза на пациентите бе уточнено, че в един ден е възможно да бъдат поставени и двете ваксини- една за Covid-19 и една за грип на различните ръце. В същото време обаче голяма част от медицинските специалисти не се ваксинират.

Участниците в пресконеренцията съобщиха още, че от началото на 2024 г. ще бъдат налични пневмококови ваксини за лица на 65 години и нагоре. Ваксината е еднократна и покрива 13 щама на вируса.

Стрептококова пневмония причинява много усложнения, силни възпаления, в това число и в белия дроб. Стрептококовата бактерия е възможно да причини и "Червен вятър".

Доц. Ангел Кунчев засегна и темата с високото разпространение на инфлуенца при птиците през последния месец. Над 1 млн. птици са унищожени, което влияе и на икономиката, обясни той.

Това е типично животински вирус, но има случаи, в които бариерата се прескача, подчерта доц. Кунчев. По думите му засегнати могат да бъдат работещите във фермите, тъй като контактуват с птиците. Ако продължи разпространението обаче е възможно да създаде проблем и за човешката популация, допълни главният държавен здравен инспектор.

СЗО: Птичият грип вече представлява риск за хората

СЗО: Птичият грип вече представлява риск за хората

СЗО призова страните по света да предприемат стъпки за ограничаване на разпространението на болестта