"Възмутен съм за неспазване на мерките - специално в София, в "Студентски град". Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че вчера граждани са му изпратили през социалните мрежи клипове от купон в заведение - частно парти. Веднага е изпратил екипи, съставени са актове.

Това е абсолютно недопустимо и неадекватно поведение, и липса на разум. "Призовавам всички да са отговорни, намираме се в кризисна ситуация", каза проф. Ангелов.

Намираме се в сериозна фаза на епидемията. Ако не надделее разумът, цифрите ще стават все по-лоши, предупреди Костадин Ангелов.

Борисов разпореди реорганизация в големите болници

Борисов разпореди реорганизация в големите болници

Разкриват се по 200 легла

"Големите болници ще трябва да разкрият нови структури за пациенти с коронавирус". Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Той потвърди, че започва реорганизация във големите болници в страната. Конкретно той посочи градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен.

Във всички областни болници, които са с над 600-700 легла, ще трябва да се създадат структури за COVID-болни от 200 легла. Такива лечебни заведения са "Окръжна болница", "Софиямед", "Токуда", "Александровска", "Пирогов", ВМА. Тази заповед се очаква да издаде още днес Костадин Ангелов. Преструктурирането ще стане със затваряне или преместване на отделения. Като пример той посочи кожното отделение в Александровска болница или отделението по пропедевтика на професионалните болести.

Ще бъдат увеличени и реанимационните легла. В Ортопедията в Горна баня също ще се обособят отделения за ковид-лечение.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Здравният министър потвърди и новината, че 20 нови линейки ще подпомогнат работата на "Спешна помощ", а до края на годината се очакват още 40.

"Надяваме се да обезпечим нуждите от легла на територията на София", заяви Костадин Ангелов, като посочи, че заповедта за това е само формалният израз на това, което така или иначе болниците правят.

Тревожно ми е, че пациенти не могат да достигат до лечебни заведения. Не е нормално пациент да не получи навреме нужното лечение, заяви Ангелов.

Между 3 и 4 адреса на час за линейка от Спешната помощ в София

Между 3 и 4 адреса на час за линейка от Спешната помощ в София

Фалшивите сигнали продължават, лекарите изнемогват, а не може да се издевателства над тях

Всички центрове за спешна медицинска помощ ще трябва до 9 часа всяка сутрин да подават в районните здравни инспекции информация за отказан спешен прием на пациент, ако има такъв. По този начин Министерство на здравеопазването ще може да предприеме регламентираните от закона действия.

От своя страна директорът на ЦСМП - София д-р Георги Гелев заяви, че до момента в 9 болници са инсталирали техни радиостанции и предстои такива да бъдат сложени в останалите лечебни заведения, в които има COVID-отделения или сектори.

Борисов се чувства най-сигурен, няма да затваря държавата

Борисов се чувства най-сигурен, няма да затваря държавата

Здравите да работят, заразените да са карантинирани, а болните да бъдат лекувани