"Днес се сбъдна една мечта по отношение на спешната помощ - даваме старта на строителството и реконструкцията в рамките на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ. Заради пандемията имаше известно забавяне в реализацията на дейностите по проекта, но днес то е наваксано и започваме с изграждането на нова сграда от 140 кв. м за филиала за спешната медицинска помощ в град Бяла".

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който присъства на "първата копка" в Бяла.

Toй обясни, че проектът включва строителство, ремонт и реконструкция на 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, в т. ч. 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения. 

В изпълнение на проекта ще бъдат модернизирани и помещенията на центровете за спешна помощ, филиалите към тях и спешните приемни отделения. Това ще стане чрез закупуването на оборудване и обзавеждане за всеки обект.

Ангелов подчерта, че освен за строителство става дума и за модернизиране с апаратура на новопостроените отделения, закупуване на 400 нови линейки, 280 са доставени, предстоят високопроходимите, както и част от останалите. Обзавеждането с апаратура продължава.

"Искаме да гарантираме равен достъп до Спешна медицинска помощ за всички граждани. Страната ще бъде разделена на 10 области - в нея ще има 1 голяма болница, но и десетте трябва да са добре модернизирани с апаратура и медицински екипи, всеки пациент да получи грижа, каквато и в останалите болници. А на територията на болницата трябва да е развита добре инфраструктурата", обясни проф. Ангелов.

"Професията медицинска сестра е приоритетна специалност, получава се допълнително финансиране, всеки студент ще получава двойна стипендия", отбеляза той.

По думите му в 4-тата фаза на ваксинирането ще бъдат обхванати хората с хронични заболявания, както и тези над 65 г. Имунизацията ще се осъществява в кабинетите на личните лекари или с мобилни екипи.

Ще бъде проведена среща с ЦИК, за да се уточни каква е бройката на желаещите участници в изборни комисии да се ваксинират.

"Не обмисляме възможност за влизане с антигенен тест или тестване на границите, това не дава сигурността, от която имат нужда границите и институциите. За скрининг се използва, но не и за диагностициране", заяви министър Ангелов.

На журналистически въпрос относно необходимостта от въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки здравният министър за пореден път подчерта, че на този етап това не се налага.

Националният оперативен щаб следи на дневна база нивата на заболяемостта в страната, както и всички показатели, свързани с разпространението на коронавирусната инфекция у нас. В четвъртък тази седмица министерството ще разполага с данните за заболяемостта за последните 14 дни, а въвеждането на нови мерки е обвързано с преминаването на прага от над 200 заболели на 100 хил. души население за последните две седмици.

Пред медиите проф. Ангелов коментира и поставянето на ваксини срещу COVID-19 от общопрактикуващите лекари: "Комуникацията ни с общопрактикуващите лекари е изключително добра."

"Неприятно ми става, когато чувам в медиите, включително и тази сутрин, че личните лекари не са знаели, че не са били уведомени. Нека когато някой заявява позиция, да уточнява, че става дума за собствено мнение, а не за позиция на гилдията. Впечатленията ми за личните лекари в България са, че те са изключително добронамерени и колаборативни", изтъкна още Ангелов. 

По отношение на ваксинационния процес в четвърта фаза от Националния план - след като общопрактикуващите лекари изготвят съответните списъци на лицата на и над 65 години и на тези с хронични заболявания, необходимите количества ваксини ще бъдат осигурени за имунизация в кабинетите на общопрактикуващите лекари, а в труднодостъпните населени места на разположение ще бъдат и мобилни екипи.