Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора трудно ще намерим. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след спешна среща на Националния оперативен щаб с директори на болници във ВМА. Започва подготовка на лечебните заведения за разкриване на допълнителни легла - това се отнася до всички структури, които обслужват коронавирус.

Всеки пациент трябва да бъде обслужван на място, тъй като линейките не могат да пренасят болни насам - натам, посочи Ангелов.

Костадин Ангелов призова всички българи да носят маски на местата, където има рисков контакт. В момента се прецизира заповедта за носенето на маски, която трябва да излезе днес, а в сила от утре, маските стават задължителни и на открити обществени места.

Здравният министър е изпратил писма до всички министри с цел Министерството на здравеопазването да бъде подпомогнато в контролните функции по спазване на мерките.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

В отговор на въпрос дали има отказ от страна на частни болници да обслужват пациенти с коронавирус, Костадин Ангелов заяви, че при него няма такава информация, но в момента с НЗОК се обсъжда мярката за строги санкции, включително и прекратяване на договора с Касата при такъв отказ.

Директорът на столичното РЗИ Данчо Пенчев заяви, че до този момент няма директен отказ от страна на лечебни заведения, при него има няколко писма от директори на болници, в които те изказват опасенията си, че няма да могат в конюнктурен план да изпълнят изискванията за подготовка.

Костадин Ангелов: Времето не е за празненства, времето е за човещина

Костадин Ангелов: Времето не е за празненства, времето е за човещина

Всички ние трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките

Здравният министър Костадин Ангелов посочи отново, че основният проблем на здравната система са не леглата и апаратите, а персоналът - лекарите и сестрите са изключително изморени, някои са позитивни, други под карантина.