Забелязва се тенденция на намаляване на новозаболелите и на намаляване на натиска към лечебни заведения, днес също имаме данни, които ни навеждат в тази посока. Ако до края на седмицата нещата се запазят по този начин, на 14 декември яслите и детските градини ще бъдат отворени отново.

Това заяви пред журналисти здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, цитиран от bTV.

По думите му до следващия четвъртък ще са събрани достатъчно данни за ефекта от останалите противоепидемични мерки, за да може да се планира какво ще се случва у нас след 21 декември.

Борисов разпоредил: Лекарите да лекуват, за да отвори държавата на 21 декември

Борисов разпоредил: Лекарите да лекуват, за да отвори държавата на 21 декември

По думите му трябва да свикнем, че излизаме от пандемията

"Над 17 са показателите, които следи дирекция "Здравен контрол". Важно е какъв ще е процентът на позитивните тестове, какво ще бъде числото на лекуващите се в лечебни заведения, на тези в интензивни отделения, как върви възрастовата структура и броя на починалите", обясни Ангелов.

В отговор на въпрос какво от поредните над 40% положителни тестове дава основание за разхлабване на мерките, той отбеляза, че не става дума за 40% болни от цялото население, а за 40% позитивни тестове на лица, много от които имат симптоми.

Когато му беше напомнено, че в тази картина не влизат антигенните тестове, проф. Ангелов посочи, винаги е бил радетел на приравняването им с PCR изследването, но иска експертите да постигнат единно мнение по въпроса. По думите му към момента дебатът върви именно в посока приравняване.

София в готовност да отвори детските градини на 14 декември

София в готовност да отвори детските градини на 14 декември

Фандъкова иска възможност за родителите да оставят децата си вкъщи, ако желаят

Припомняне, че за отваряне на детските градини на 14 декември заговори вчера премиерът Бойко Борисов. Тогава обаче здравният министър заяви, че още е много рано да се говори за отварянето им, преди да се види какви ще се данните до 14 декември. Ден по-късно обаче той промени мнението си. 

Днес и столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че столичните детски градини и ясли имат готовност да отворят.