Имаме готовност да отворим детските градини на 14 декември, ако се вземе такова решение. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на строителството на нова детска градина във "Владая", съобщават от "24 часа".

Според нея е добре детските градини да работят. Това обаче трябва да се случва при спазване на всички мерки и възможност родителите, които искат, да оставят децата си вкъщи.

По думи на градоначалника останалите мерки би трябвало да останат в сила и след 14 декември.

Фандъкова не иска мерките да се разхлабват

Фандъкова не иска мерките да се разхлабват

Тя настоява да не бъде намаляван броя на градския транспорт

Тя подчерта, че София остава в червената зона, въпреки че се отчита плавен спад. Все още обаче броят на хоспитализираните и на тези на интензивно лечение в столицата се задържал на високо ниво.

Фандъкова посочи, че вчера са били проверени 14 магазина на големи търговски обекти и са съставени 5 акта за нарушения. Тя предупреди, че проверките ще продължат.

Тя заяви, че в момента в София се строят 14 детски градини, а до края на годината ще започне и изграждането на още една във "Възраждане". Една от тях е новата сграда във "Владая" за 3 групи, като за първи път ще има и яслена.

Рано било да се говори за пълно отваряне

Рано било да се говори за пълно отваряне

Но Костадин Ангелов мисли за отваряне на детските градини от 14 декември

Фандъкова обясни, че районите "Витоша" и "Красна село" са с най-голям недостиг на места. По нейни думи районните кметове са изключително важни в този процес. Ако са активни и подготвят проекти, ние ще осигурим средства за строителство на детски градини, увери кметът и допълни, че нова сграда се строи и в "Павлово", изгражда се и нова сграда на училището в "Бояна".

Около 2 млн. лева струва новата сграда във "Владая". Тя ще има физкултурен салон, сервизни помещения, детски площадки на двора и топла връзка със старата част. Очаква се да е готова през февруари и напролет да се приемат още 75 деца.

Фандъкова съобщи, че за 2021 г. общината е предвидила 70 млн. лв. за строителство на детски градини.

Родители в София се обявиха против затварянето на училища и детски градини

Родители в София се обявиха против затварянето на училища и детски градини

Според тях децата няа да научат нищо онлайн