Има готовност за отварянето на детските градини и ясли от 14 декември, ако продължи спадът на заболеваемостта от коронавирус. Иначе, според здравния министър Костадин Ангелов, е било рано да се говори за отваряне на всичко в страната от 21 декември предвид последната седмица на по-строгите мерки. По-рано през деня премиерът Борисов настоя, че пълното отваряне трябва да се случи, за да може икономиката да работи.

От Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) са наложили 6 акта на големи търговски вериги.

Здравният министър е разпоредил проверки навсякъде в хранителните магазини, съставени са всички необходими мерки и предписания. Ако продължават и не се спазват съответните актове, следва затваряне на търговските обекти.

Въведени са необходимите условия навсякъде, подчерта проф. Ангелов.

Борисов разпоредил: Лекарите да лекуват, за да отвори държавата на 21 декември

Борисов разпоредил: Лекарите да лекуват, за да отвори държавата на 21 декември

По думите му трябва да свикнем, че излизаме от пандемията

На въпрос за предстоящите избори през март 2021 г. и за това какви варианти се обмислят за хората, които ще бъдат под карантина, проф. Ангелов отбеляза, че повече от 2 месеца работи екип от здравното министерство, под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев и този екип има задачата да се изработи цялата логистика за изборите.

Изборите ще се проведат в указаната дата от президента и ние ще изработим всички изисквания по спазването на противоепидемичните мерки. Обсъждат се всички възможни варианти и трябва да се избере окончателен, преди да бъде обявен пред медиите, каза още проф. Ангелов.

Частичният локдаун вече е в сила

Частичният локдаун вече е в сила

До 21 декември остават затворени моловете, заведенията, детските градини, училищата...