Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в Кърджали, съобщава Нова телевизия.

Той заяви, че има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост - някои от пациентите с клинични симптоми не се изследват.

По негови данни МБАЛ-Кърджали разполага с 340 легла, като 116 са за пациенти с коронавирус. От тях заети са 94. Интензивните легла са 10, като заетите са 3. Има възможност за 25 реанимационни легла. В болницата работят общо 617 души, от които 120 са ваксинирани. Ангелов съобщи, че за миналата година положителните медици са били 75, а за тази - 16. Според него това е показателно за ефекта от ваксините. Здравният министър увери, че ситуацията в областта е стабилна и няма недостиг на медикаменти.

По негови думи нещата изглеждат близки до ситуацията през октомври и ноември. Медиците в болниците обаче били спокойни и го нямало страхът от есента, защото вече били много по-подготвени и оборудвани.

Борисов опровергава псевдоексперти: Ситуацията с COVID-19 у нас е под контрол

Борисов опровергава псевдоексперти: Ситуацията с COVID-19 у нас е под контрол

От утре обаче увеличават с 20% COVID леглата в болниците в София

Натиск върху здравната ни система не се усеща по думи на министъра.

Ангелов допълни, че през последното денонощие за София е имало 420 повиквания, от който половината са за пациенти с коронавирус.

Той посочи, че утре ще бъде проведена среща с директорите на болници в столицата, с директора на РЗИ и с кмета Йорданка Фандъкова, за да решат дали ще има ново затягане на мерките.

Ангелов бе категоричен, че локалният подход е най-правилен и справедлив.

Кантарджиев не казва дали е време за национални мерки

Кантарджиев не казва дали е време за национални мерки

Няма да се спасим от циркулация на новите щамове

Относно проблема с липсата на ваксини у нас министърът заяви, че твърдението, че България е сключила договор само за две ваксини - AstraZeneca и Sanofi, включва две лъжи.

"Първата е че страната ни е сключила договори. Те се сключват от ЕК, а не от България. Втората е, че имаме договор само с двете ваксини, които споменах. Няма как това да е така и в същото време да пристигат ваксини на Pfizer и Moderna у нас", подчерта той.

Той посочи още, че за колективен имунитет са необходими 60-70% ваксинирани от активните български граждани.