Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и натискът върху лечебните заведения са под контрол. Това беше докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

На срещата стана ясно, че страната ни разполага с всички необходими медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти. Продължават и доставките на ваксини, като общото им количество за март е 480 000.

Премиерът подчерта, че в повечето европейски държави ограниченията заради коронавируса са изключително строги, а показателите за заболеваемостта - лоши.

Четирима, завърнали се от Африка, са с коронавирус

Четирима, завърнали се от Африка, са с коронавирус

Ангел Кунчев е убеден, че карантината е правилна

"Тъй като има много псевдоексперти, които дават пример с Унгария, Гърция или Сърбия, нека припомним, че мерките там са тотален локдаун - затворено всичко или почти всичко, докато в България има абсолютно нормален живот. И показателите например в Унгария са три пъти по-лоши, отколкото в България", отбеляза той.

Борисов посочи, че страната ни е поръчала много повече от нужното количество ваксини, необходими за населението ни. Той съобщи, че скоро у нас ще пристигнат количества и от четвъртата одобрена ваксина за ЕС, като от нея очакваме 2 милиона дози.

Премиерът разпореди на здравните власти да създадат такава организацията в системата, че всеки пациент да получи адекватно и навременно лечение независимо от диагнозата му. Той бе категоричен, че не бива заради COVID-19 болни с инсулт, инфаркт или с други тежки и неотложни медицински състояния да бъдат ощетявани.

От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов докладва, че имунизацията в страната в момента се извършва по фазите по Националния ваксинационен план. Системата е в готовност да възстанови имунизацията с ваксината на "АстраЗенека", щом Европейската агенция по лекарствата излезе със становище за пълната й безопасност.

Кантарджиев не казва дали е време за национални мерки

Кантарджиев не казва дали е време за национални мерки

Няма да се спасим от циркулация на новите щамове

Той увери, че натискът върху лечебните заведения е контролиран - разкриват се допълнителни легла и болниците се преструктурират, така че да могат да отговарят на повишеното търсене в съответната област.

Ангелов информира премиера и за развитието на заболеваемостта от коронавируса в Европа. "Вчера у нас доказаните нови случаи са 679. За сравнение положителните проби в Полша са 17 259, в Унгария са приблизително 9000, в Чехия - около 7000, във Франция - 26 343, в Румъния - 4383, в Сърбия - 4226, а в Италия 21 343. Отчитам, че ситуацията в нашата страна продължава да бъде добре контролирана", обобщи той.

Според главния здравен държавен инспектор Ангел Кунчев дори следващите 2-3 седмици да достигнем високи числа на новозаболели след това ще започне спад на новозаразените. Той аргументира прогнозата си с организацията в лечебните заведения и факта, че броят на ваксинираните и броят на преболедувалите у нас продължава да расте, което ще даде възможност да се отнеме от територията на вируса. Кунчев изрази надежда, че в страната ни ще бъде създадена организация за безопасен туристически сезон и хората ще се върнат към нормален живот.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че тази седмица се очаква официален отговор от ЕАЛ за проучването, което се прави от Комитета за лекарствена безопасност по отношение на тромбоемболичните събития, оценявани при лица, на които е поставена една от разрешените в ЕС ваксини. Тази седмица ще бъде проведено заседание и на Комисията по лекарствена безопасност към ИАЛ, така че по негови думи да се добие цялата картина, не само в Европа, но и локално в страната.

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

Нарастването се дължи на британския щам, но идва южноафриканският, след него бразилският, а и нигерийският

Кирилов докладва още, че тази сутрин е получена доставка от 21 060 дози от ваксината на "Пфайзер", а в петък се очакват 33 600 дози от ваксината на "Модерна". По негови данни общо за март потвърдената информация от трите производителя е за около 480 000 дози.

От своя страна директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев отбеляза, че обстановката в София е напрегната, като най-голям натиск има върху лечебните заведения за болнична помощ. Той посочи, че от утре ще бъдат увеличени леглата за пациенти с коронавирус във всички лечебни заведения с 20%.

Той съобщи, че днес след обяд ще се проведе среща с директорите на големите болници, на която ще бъде направен анализ и ако е необходимо, ще има индивидуален подход към всяко лечебно заведение.

В началото на съвещанието премиерът честити професионалния празник на здравните инспектори, напомняйки, че още преди пандемията заплатите им са били увеличени с 40%. Той бе категоричен, че повишаването на доходите на здравните инспектори трябва да продължи, тъй като това са хората на първа линия.