Да бъде внимателно разгледан начинът на доставка и разпределение на ваксините, договорени от Европейската комисия, към държавите членки на ЕС. В подкрепа на тази инициатива на австрийския канцлер Себастиан Курц се е изказал българският премиер Бойко Борисов по време на телефонен разговор между тях, съобщиха от Министерския съвет.

Борисов е казал, че е необходимо дистрибуцията на ваксините да се реализира на принципа, около който се обединиха държавните и правителствени ръководители по време на заседанието на Европейския съвет на 21 януари. Тогава в заключенията, направени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, беше посочено, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база населението на страните членки.

Бойко Борисов спира ваксинирането с "Астра Зенека"

Бойко Борисов спира ваксинирането с "Астра Зенека"

Изчакваме писменото становище на ЕМА

По време на разговора си с австрийския канцер Себастиан Курц българският премиерът е изразил своята признателност към председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен и нейния екип за сключването на договорите и осигуряването на ваксини за целия ЕС.

"Вече повече от година заедно се борим срещу разпространението на COVID-19. Обединихме усилията си, защото знаем, че сме по-силни, когато сме единни и че никоя държава няма да е защитена от COVID-19, освен ако всички не сме в безопасност", категоричен беше българският министър-председател.

Борисов напомни, че в началото на пандемията България бързо реорганизира производството си, за да произвежда защитни средства, обезпечавайки своите нужди и предлагайки подкрепа на други държави да запълнят липсите си.

"Така солидарно трябва да продължим и занапред", каза Бойко Борисов и допълни, че е въпрос на солидарност всички държави членки да имат еднакъв достъп до важния ресурс, каквито са ваксините срещу COVID-19.

Борисов и Курц обсъдиха ситуацията с пандемията в България и в Австрия. Двамата споменаха и трудностите, пред които държавите са изправени в условията на световната криза с разпространението на вируса COVID-19.