От 1 май откриват туристическия сезон. Това обяви туристическият министър Марияна Николова, която бе в компанията на премиера Бойко Борисов в Смолян.

Идната седмица трябва да бъде взето решение от ЕС за т.нар. универсален сертификат за ваксина, уточни тя. Здравният министър проф. Костадин Ангелов уточни, че ще бъдат осигурени "сигурни зелени коридори" за всички, които искат да посетят България.

Вариантите туристи от страни извън ЕС да почиват у нас са три. Единият е човекът да е ваксиниран, вторият - да е прекарал заболяването и да има антитела, третият - да има отрицателен ПСР тест. "Изберете България - безопасна почивка", е мотото на този туристически сезон.

"Ваксините в ЕС трябва да се разпределят въз основа на процента на населението на всяка страна членка, а фирмите-производителки да изпълняват ангажиментите си", обясни във "Фейсбук" премиерът.

"Това е единственото нещо, за което настояваме. Затова и с още няколко държавни лидери призовахме да се проведе дискусия за доставката на ваксините. Ако бъде одобрена от ЕАЛ, ще договорим количества и от руската ваксина". 

Той разбира "колегите от БСП, че са в предизборна кампания, но нека не забравят, че като част от ЕС - България следва да спазва европейското законодателство за биологичните продукти".

Сертификатите на ЕС ще комбинират данни за ваксинация, възстановяване и тестове

Сертификатите на ЕС ще комбинират данни за ваксинация, възстановяване и тестове

Така се избягва дискриминация, "работим по сертификат, това не е паспорт", обясни еврокомисар

Разпоредих на министрите на здравеопазването и на туризма максимално бързо да се изготви график и правила за протичането на летния туристически сезон

"Планираме на 1 май да открием сезона, така ще дадем достатъчно време на бранша да се подготви. България е сигурна туристическа дестинация, показахме го и тази зима, когато бяхме една от малкото страни с работещи курорти. Ще осигурим зелени коридори за всички хора, които са защитени от вируса".

По думите му, "това означава, че всеки чуждестранен гражданин, който е преболедувал COVID-19, ваксиниран е, или има отрицателен PCR тест - ще има безпроблемен достъп до всички красиви кътчета на страната ни - какъвто безспорно е районът около Националната астрономическа обсерватория - Рожен".

Борисов обясни, че обсерваторията в Рожен, която вчера отбеляза 40 години от официалното си откриване, участва в проект за радио телескоп и ще бъде закупен както апаратът, така и земя до обсерваторията, на която да се разположи. 

"Близо 15 хил. туристи са дошли тук през изминалата година. Имаме отлични учени и те заслужават да получат подкрепа от държавата", добави той.

Борисов: И да се обадя на Си Дзинпин и Путин - ЕМА разрешава ваксините

Борисов: И да се обадя на Си Дзинпин и Путин - ЕМА разрешава ваксините

Ваксините като кафето - едното е 4 лв., другото - 15 лв., къде ще пият кафе хората...